Baby Jane af Sofi Oksanen

Titel: Baby Jane.
Forfatter: Sofi Oksanen.
Oversætter: Birgita Bonde Hansen.
Udgivet af: Rosinante i 2012, først udgivet i 2005 med samme titel.
Sidetal: 201 sider.
Sådan læste jeg den: fysisk eksemplar fra min reol. Læst på dansk, originalsproget er finsk.

Hvad blev der egentlig af Piki? Hvad blev der af den skønneste og mest omsværmede pige i hele Helsinkis homomiljø? Hvordan gik det til, at Piki, som altid virkede så cool og ovenpå, blev fange i sit eget hjem, på grænsen til at sulte ihjel? Uforstående ser Pikis kæreste til, mens Piki støt og roligt mister grebet og afskærer sig fra sin omverden. De to kvinder isolerer sig i deres lejlighed og i forsøget på at tjene til livets ophold uden at skulle forlade hjemmet iværksætter de en kombination af sexlinje og postordrefirma. Men isolationen tærer på forholdet, og da det bliver klart, at Piki har en særlig forbindelse til en kvinde fra sin fortid, er håbet ude.

Baby Jane er en lidt sær størrelse. For bogen var så underlig og jeg er stadig ikke helt sikker på, at jeg overhovedet har forstået den. Men faktum er, at den kedede mig bravt og jeg var mere forvirret end jeg var underholdt.

Bogen følger ikke, som jeg havde forventet, den navngivne Piki, men derimod er hovedpersonen Pikis unavngivne kæreste. Denne kvinde er vores fortæller, men på mange måder handler bogen alligevel kun om Piki fordi fortællerens liv nærmest også kun drejer si g om denne nærmest perfekte kvinde. Og jeg var så frustreret over hvor lidt til stede fortælleren er, det er for eksempel virkelig besværligt at skrive om bogen, fordi jeg ikke engang kan sætte navn på hende. Jeg forestiller mig at man sagtens kan læse bogen som en rørende udforskning af parforhold på meget nært hold i form af den isolation de to kvinder lever i. Men sådan læste jeg den overhovedet ikke, jeg blev kun mere og mere irriteret over, at der hele vejen i bogen ikke sker noget som helst og jeg havde ingen ide om hvad plottet var.

Normalt tænker jeg på bøger som værende enten karakter-drevne eller plot-drevne. Baby Jane falder uden for begge beskrivelser og det føltes slet ikke som om den var drevet af noget som helst. Jeg kan huske, at jeg valgte den her bog til en udfordring om at læse den lavest ratede bog på min Goodreads TBR, og jeg kan godt forstå at der er så mange, der lige som jeg har problemer med den. For mig er der ikke så meget andet at sige end at jeg bare var godt og grundigt forvirret efter at have læst den. Jovist, slutningen kom lidt bag på mig og i løbet af de sidste 25-50 sider begynder der for alvor at ske noget, og derfor ender jeg også på 2 hjerter. Slutningen trækker den ganske enkelt op fra at være en bog, jeg var tæt på at give op på.

En af de ting, jeg især hæftede mig ved, er at den er fortalt ret mærkeligt. Det er aldrig helt klart, hvad der er fortid og nutid, og fordi fortælleren er så anonym, bliver Piki det eneste der rigtig er at holde fast i. Derfor føltes slutningen måske også så overraskende, men jeg kunne som sagt ret godt lide den del og hvis man har lyst til at læse bogen, så vil jeg ikke spoile den.

Sofi Oksanen er en super interessant forfatter, men jeg tror ikke at Baby Jane var det rette sted for mig at fortsætte mit kendskab til hendes forfatterskab. Den er lidt for langsom, lidt for forvirrende og lidt for introperspektiv til mig. Men hvis man kan lide bøger, der nærstuderer menneskelige forhold eller lidt mærkelige bøger, så er Baby Jane en bog, man måske vil nyde at læse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.