Get to Know the Fantasy Reader ~ Tag Tuesday

Kirsten fra Læsehest med fantasy har tagget mig til at lave dette her tag og jeg er så klar. Dels fordi fantasy er min yndlingsgenre og jeg synes det lyder som et spændende tag. Og så dels også fordi jeg godt kan lide tag-indlæg og de er ikke så populære som de engang var. Men jeg har det sjovt med dem og derfor besvarer jeg i dag ‘Get to Know the Fantasy Reader’-tagget. Spørgsmålene er på engelsk.

1. What is your fantasy origin story? (How you came to read your first fantasy novel)

Det er er et spændende spørgsmål og mit ærlige svar er, at det kan jeg overhovedet ikke huske. Jeg har desværre ikke rigtig nogen ide om, hvad jeg læste dengang jeg var yngre. Det typiske svar ville sikkert være Harry Potter, især for en der teknisk set er vokset op sammen med Harry, men min introduktion til HP var da den tredje film kom i biograferne. Læste jeg fantasy før det? Jeg tror faktisk den bot, der for alvor fik mig interesseret i fantasy er Eragon af Christopher Paolini, det er en af de første, jeg kan huske jeg læste og virkelig var glad for.

2. If you could be the hero/heroine in a fantasy novel, who would be the author and what’s one trope you’d insist be in the story?

De fleste af mineyndlingsforfattere er ikke ligefrem kendt for at lade deres karakterer overleve, men jeg tror jeg ville have at Margit Sandemo skulle skrive bogen, fordi hun blandet fantasy og historie på en skøn måde. Og når det kommer til troper, så ville jeg gerne være med i en “magisk skole” historie.

3. What is a fantasy you’ve read this year, that you want more people to read?

Hvis det skal være specifikt en jeg har læst i år, vil jeg anbefale Væddermændenes nat af Tobias Stenbæk Bro hvis man er til episke fantasyserier for voksen. Jeg har læst 60+ bøger i år allerede, så der er mange at vælge imellem. Jeg vil også gerne anbefale An Ember in the Ashes af Sabaa Tahir og Dronningernes erindringer af Line Wenzel.

4. What is your favorite fantasy subgenre? What subgenre have you not read much from? 

På det sidste er jeg blevet virkelig interesseret i episke voksenfantasyserier, så som Robin Hobb og Brandon Sanderson. Nok igen, for man vil nok sætte min yndlingsbog i samme subgenre. Jeg elsker mytologi-inspireret fantasy og især hvis det er mytologier, jeg ikke er særlig bekendt med på forhånd. Og jeg har slet ikke læst nok “book in a book” fantasybøger endnu.

5. Who is one of your auto-buy fantasy authors?

Jeg ville have sagt Victoria Schwab, men jeg har nærmest alle hendes bøger efterhånden. Det samme gælder Maggie Stiefvater. J. R. R. Tolkien virker lidt som et for nemt svar, så jeg ved det ikke helt efterhånden. Jeg vil gerne have fat i flere bøger af Brandon Sanderson, men det er mest hans enorme backlist. Måske har jeg ikke rigtig nogen i øjeblikket.

6. How do you typically find fantasy recommendations? (Goodreads, Youtube, Podcasts, Instagram..) 

Jeg finder rigtig mange bøger igennem BookTube, hvor jeg følger mange forskellige med forskellige smag i bøger. Ikke kun fantasy. Og så scroller jeg tit igennem boglister på Goodreads og bogbilleder på Instagram eller blogindlæg. Men i høj grad nok YouTube.

7. What is an upcoming fantasy release you’re excited for? 

Jeg glæder mig rigtig meget til Rythm of War af Brandon Sanderson til november. I maj udkommer Af Blod og Støv af Julie M. Day, til juni udkommer The Court of Miracles af Kester Grant og i september udkommer A Deadly Education af Naomi Novik. Men hvis jeg kun må vælge en: i oktober udkommer The Invisible Life of Addie LaRue af V. E. Schwab and I cannot wait!

8. What is one misconception about fantasy you would like to lay to rest?

At det kun er for børn. At det er useriøst og ikke værd at studere eller hylde. Jeg følte ofte det her anti-fantasy snobberi på min uddannelse, og det gjorde mig altid så frustreret at man er villig til at afskrive en hel og meget varieret genre på den måde. Det kan godt være at fantasybøger ikke er for alle, jeg er heller ikke selv meget til “skræmmende” genrer som thriller, krimi eller horror, men det betyder ikke, at de ikke er lige så værdige som andre genrer. At se ned på fantastygenren gør ikke en til en “bedre” læser, så det er en ting, jeg ville ønske ville gå væk.

9. If someone had never read a fantasy before and asked you to recommend the first 3 books that come to mind as places to start, what would those recommendations be?

Jeg anbefaler altid The Lord of the Rings, men hvis man er ny til genren, vil jeg foreslå at man starter med noget til en lidt yngre målgruppe, for at man kan få en fornemmelse for magien i fantasy. Derfor vil jeg anbefale Rick Riordans bøger, startende med The Lightning Thief. Og Inkheart af Cornelia Funke. Og så vil jeg anbefale Sagaen om Isfolket af Margit Sandemo. Ja, det er en lang serie, men bøgerne er hurtigt læst og blander fantasy med historie og familiesaga-træk, så jeg tror det er et godt sted at starte.

10. Who is the most recent fantasy reading content creator you came across that you’d like to shoutout?

Jeg vil helt klart give et shoutout til Daniel Greene. Der er ikke voldsomt mange mandlige BookTubere eller bogbloggere, men Daniel er havnet øverst på min liste på grund af det indhold han laver. For tiden uploader han meget ofte og det er altid spændende. Han læser rigtig meget fantasy og jeg kan godt lide at høre hans tanker om bøger. Og han laver rigtig tit “fantasy news” videoer, hvilket jeg især nyder fordi han har meget med om bøger, filmatiseringer og lignende. Absolut anbefalingsværdig.

Og mit andet shoutout skal helt klart gå til Gavin fra How To Train Your Gavin. Hvis du er interesseret i underholdende videoer i topklasse, er det Gavin du skal se. Desuden er han Mr Middle Grade og har virkelig været med til at få mange middle grade fantasy bøger på min radar. Han bor i UK og det er som om det er en rigtig stor genre og hans skøre indfald og konstante optimisme er smitsom.

Tak til Kirsten for tagget!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.