Hvis jeg skal være helt ærlig af Emily Wibberly og Austin Siegemund-Broka

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget.

Titel: Hvis jeg skal være helt ærlig.
Forfattere: Emily Wibberly og Austin Siegemund-Broka.
Oversætter:
Udgivet af: Palatium Books i 2020, først udgivet i 2019 med titlen If I’m Being Honest.
Sidetal: 320 sider.
Sådan læste jeg bogen: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Læst på dansk, originalsproget er amerikansk.

Cameron Bright går på Beaumont Prep, den dyreste og bedste privatskole på hele vestkysten. Hun er smuk, populær og den bedste på løbeholdet. Men hun er også berygtet for sin brutale ærlighed og arrogante stil.
Udefra ser Cams liv perfekt ud, men sandheden er en anden. Hendes rige og berømte far mener, at hans opgave som far er klaret med en check til Cams skole, men alligevel ønsker hun sig brændende hans anerkendelse. Hjemme hos Cam er situationen heller ikke for god. Cams mor er en ikke længere helt ung skuespiller, som aldrig er slået igennem, og til morens udtalte frustration er der efterhånden langt mellem rollerne.
Til en fest ydmyger Cam outsideren Paige. Det ser Andrew, som Cam er forelsket i, uheldigvis, og hans interesse for hende kølnes hurtigt. For at vinde ham tilbage beslutter Cam at ‘tæmme’ sig selv, ligesom Katherine i Trold kan tæmmes. Det kræver godt nok undskyldninger til dem, hun har trådt på gennem årene – mange undskyldninger – men det betyder ikke så meget, for Cam mener dem ikke. Ikke rigtigt, i hvert fald. De er bare et led i en plan.
Den første på hendes undskyldnings-liste er Brendan, som hun hensynsløst har mobbet. Men han har andre problemer og tilgiver ikke så let. Cam indser, at hun må tage opgaven mere alvorligt, og da hun fatter interesse for Brendans computerspil, bliver hun langsomt inddraget i hans omgangskreds. Med Paige i spidsen har gruppen helt andre interesser end Cam, men alligevel møder Cam et fællesskab og en rummelighed, hun slet ikke vidste eksisterede.
Cam begynder at tvivle på, om hun nødvendigvis skal gå på kompromis med sig selv for at få den kærlighed, hun fortjener.

For nu selv at være ærlig, pun intended, så var jeg virkelig nervøs for den her bog. I sidste måned anmeldte jeg en YA bog inspireret af mit yndlingsstykke af Shakespeare og Hvis jeg skal være helt ærlig er ligeledes også inspireret af et Shakespeare stykke. Det er bare et af dem, jeg hadede helt vildt, da jeg læste det til uni, nemlig The Taming of the Shrew eller på dansk hedder det vist Trold kan tæmmes. Så jeg var meget spændt på at se, hvilken retning den her bog ville tage. Hvilken fortolkning af stykket man er til er op til en selv, men jeg var meget positivt overrasket over den vej, forfatteren tager historien. Det har endda inspireret mig til at genlæse stykket på et tidspunkt og se om jeg får noget andet eller mere ud af det. Men det er også okay, hvis jeg ikke gør, for jeg var vild med Hvis jeg skal være helt ærlig under alle omstændigheder.

I Hvis jeg skal være helt ærlig er det ikke en skoleforestilling, men derimod en engelskklasse og en stil, der skal skrives, der bliver måden hvor det oprindelige stykke bringes på banen og undersøges og diskuteres parallelt med at karakterernes liv nærmest kører samme forløb. Så jeg vil starte med at sige, at jeg var rigtig glad for den måde, det hele blev udført. Emily Wibberly og Austin Siegemund-Broka har taget et af de mere problematiske inspirationer og givet plads til flere fortolkninger, i selve handlingen men også i karakterernes diskussioner. Jeg ved ikke, hvorfra det her trend med YA inspireret af Shakespeare er kommet fra, men jeg er klar på meget mere af det og det var også det, der i første omgang satte mig på sporet af det her forfatterpar.

Camerons historie er langt fra fluffy, faktisk har både hun og flere af de andre karakterer en del hel problemer at slås med og nogle af dem er ret voldsomme eller personlige. Så det lyder lidt forkert, når jeg siger at jeg nød bogen lige fra starten, for det er ikke ligefrem en dans på roser. Jeg holdt især af Cameron som hovedperson, selv om hun nogle gange er mere brutal end ærlig. Og det er jeg især fordi hun indser, hvor hun har begået fejl og efterhånden lærer at sige undskyld. Og mene det. Som karakter var hun velskrevet og afrundet, så der var mere til hende end led kælling. Jeg ville ønske det også gjaldt hendes veninder, der også hurtigt kom til at virke ret stride, men det er svært når de bliver sat op imod den nye gruppe af mennesker, Cameron hænger ud med, som bestemt også kan være lede, men også samtidig er mere åbne med at vise deres følelser.

Selv om bogen er inspireret af et stykke af Shakespeare, så skal man ikke frygte at historien er ”kedelig” eller ”gammeldags”, hvis ikke det var fordi det er ret nemt at drage sammenligningerne på tværs, så tror jeg ikke man som sådan ville have tænkt over det. Bogen er skrevet i en let tilgængelig stil og i mine øjne var det er ret godt billede på teenageliv med store følelser, behovet for at være en del af fællesskabet og bestræbelserne på at nå ens mål. Der er romantik, spæde venskaber, humoristiske oplevelser og både støttende, fraværende og dominerende forældre, som alt sammen var med til at gøre Camerons historie til en fantastisk læseoplevelse. Forfatterne har fat i noget med deres historie, som jeg tror mange vil kunne få noget ud af.

Jeg håber på at der kommer mere fra det her forfatterpar på dansk i fremtiden. Så skal jeg i hvert fald læse med, for de spinder en god historie med humor og noget på hjertet og skriver karakterer, som man ikke kan lade være med at spejle sig i. Og så er det rigtig god underholdning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.