Af blod og støv af Julie M. Day

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Af blod og støv.
Forfatter: Julie M. Day.
Serie: Sagakvartetten #1.
Oversætter:
Udgivet af: Turbine Forlaget i 2020.
Sidetal: 433 sider.
Sådan læste jeg bogen: fysisk anmeldereksemplar fra forlaget.

YARA skal indvies i heksenes kreds, men noget går grueligt galt under ritualet. ZOLA står til at blive sin stammes overhoved, men hendes landsby bliver brutalt overfaldet af fremmede mænd på jagt efter slaver. Imens fører PHILIP og TARAN en rolig tilværelse i en lille landsby, men snart vender beslutninger truffet i hovedstadens hjerte op og ned på alting. Kongen af Kalos forhandler sig til en aftale med dværgenes konge og sender sin eneste søn, KRONPRINS CASSIUS, over Salthavet til en skæbne, han ikke selv har valgt. Imens finder den fordrukne eksløjtnant RULF et nyt formål med sin eksistens, da han får et tilbud fra kongen selv, som han ikke kan sige nej til …

3 ting, jeg godt kunne lide ved Af blod og støv:

  • Fantastisk verdensopbygning.
  • Karaktererne er tydelige, så man kan skelne mellem dem og mærke deres personlighed.
  • Medrivende plot, sådan en bog man ikke kan lægge fra sig.

Dansk fantasy har på det seneste fået et virkeligt boost og en af dem, jeg havde set gode ting om er af blod og støv af Julie M. Day. Jeg har tidligere set ret meget på hendes første trilogi om Trafallas, men der er noget ved beskrivelsen af denne her bog, der tiltrak mig mest i øjeblikket. Jeg forventede mig en ret storslået fantasybog, for bagsideteksten minder mig om nogle af mine favoritfantasyserier. Og bogen levede virkelig op til den følelse. Der er ret mange fortællere, noget jeg ved kan være overvældende og forvirrende, men jeg synes Julie M. Day har gjort et virkelig godt arbejde med at gøre karakterernes stemmer forskellige og genkendelige. Der er små forskelle på hvordan fortællerne ”snakker”, som giver et rigtig godt indtryk af deres personligheder. Det var med til at jeg følte mig godt tilpas med de mange skift i synsvinkel.

Det kom lidt som en overraskelse, men Af blod og støv har faktisk tendens til at være lidt mere voldelig end jeg havde forventet. Måske er det fordi det er en bog, der er markedsført til et teenagepublikum, men det var ikke noget jeg forventede. Og der er især en af kulturerne i den her verden, der er meget orienteret mod vold og kvindehad, hvilket er en ting der rent personligt gør mig meget ukomfortabel. Sagen er den at det er absolut ikke rart at læse om, men forfatteren gør det også klart at der er tale om noget, der er forfærdeligt. Når jeg nævner det alligevel, så er det fordi det var en ting der fyldte i min læsning og noget der vil være et vigtigt samtalepunkt. Jeg har helt klart læst bøger, der er mere eksplicit i de emner.

Jeg savnede lidt mere magi i historien, de karakterer der har magi er nogle af dem jeg bedst kunne lide at følge. Der går lidt tid før man begynder at se de mange karakterers fortællinger blande sig på kryds og tværs, hvilket er en af de ting jeg bedst kan lide ved et stort hold af fortællere. Det betyder at der er mulighed for helt bogstaveligt at se flere sider af samme hændelse. På den måde fungerede plottet rigtig godt for mig og jeg havde hele tiden en fornemmelse af, at forfatteren var meget bevidst omkring skiftene i fortæller.

Af blog og støv blander magi og politik i en stor fantasyverden, hvor der er mere end en ting på spil. Og selve verdenen er nok en af de ting, jeg var mest vild med. Jeg kunne godt lide hvordan man så flere forskellige sider af verdenen og det var med til at give den dybde. Dog ville jeg ønske vi havde udforsket de forskellige folk mere, jeg gad godt at vi havde vidst mere om Zolas folk, der bliver slavegjort og ret brutalt invaderet af nogle af de andre karakterer vi følger. Jeg håber, forfatteren har tænkt sig at gøre noget mere med det end blot at bruge det som et slags plot device og en måde at vise, at de er de onde.

Der er mange ting at holde styr på i Af blod og støv og på sin vis kan man godt mærke at det er den første bog i en serie, der skal sætte rigtig meget op for de næste bøger. Men Julie M. Day skriver så godt og jeg har store forventninger til hvor serien skal gå hen. Hvis du kan lide en blanding af magi og politik i din fantasy, hvis du ikke har noget imod voldsommere scener og er vild med en bog med mange forskellige synsvinkler, så er Af blod og støv måske noget for dig.

Og som altid; rigtig god læselyst!

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.