En sang til Hedda af Annika Estassy

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: En sang til Hedda.
Forfatter: Annika Estassy.
Serie:
Oversætter: Rane Rørdam Knudsen.
Udgivet af: Palatium Books i 2020, først udgivet i 2019 med titlen En sång för Hedda.
Sidetal: 304 sider.
Sådan læste jeg bogen: fysisk anmeldereksemplar fra forlaget. Læst på dansk, originalsproget er svensk.

39-årige Lina Sundells singletilværelse forandres drastisk to uger før jul, da hun bliver fyret fra sit arbejde. Det øger risikoen for, at hun bliver tvunget til at gå ind i driften af familiens gæstgiveri oppe i Nordsverige betragteligt. Noget, hun ellers i mange år af al magt har forsøgt at undgå. Nu, hvor der ikke er noget, der binder hende til Sverige, drømmer hun om at flygte fra familiejulen i år og tage til Argentina på tangoferie i stedet. Men pludselig finder hun ud af, at hendes far, Björn, faktisk slet ikke er død, men lever i bedste velgående. Hun har ellers altid troet, at han var død i et flystyrt, da hun var spæd. Hun er nødt til at tale med sin mor, selvom det giver hende kvalme at tænke på det. Linas mor, Hedda, har også sit at kæmpe med. Hendes gæstgiveri er tæt på konkurs, hendes søn, Jesper vil ikke længere arbejde i familieforetagendet, og selv får hun sværere og sværere ved at huske. Og så er der også den irriterende sag med Björn … Der er nok at tage fat på, da familien Sundell samles for at fejre jul i Heddas smukke, traditionsrige og charmerende gæstgiveri. Hvorfor er Hedda så uvillig til at tale om fortiden? Kan gæstgiveriet reddes? Finder Lina sin egen måde at gøre tingene på? Er der kærlighed og lykke at finde i at isfiske på søen i klingende frostvejr sammen med sin tangolærer?

2 ting, jeg godt kunne lide ved En sang til Hedda:

  • Landskabet! Åh, det idylliske snedækkede landsbyområde fik mig til at drømme mig væk til snedækkede skove.
  • Stort persongalleri giver mange forskellige dynamikker i historien.

Det der først tiltrak med ved En sang til Hedda var, at det var en bog der foregår omkring juletid. Jeg har en svaghed for julebøger og især romance, der foregår ved juletid. Helt sådan en bog er En sang til Hedda dog ikke. Der var mindre fokus på det romantiske i bogen end jeg havde forventet, men når jeg tænker mig om, så er det heller ikke rigtig det, bogen lover. I stedet byder bogen på en fantastisk hjertevarm historie om familie. At den foregår omkring juletiden giver både anledning til konflikter, men det var så sandelig også med til at understøtte den hyggelige følelse, som bogen gav mig.

Der skete et skift i bogen, som jeg ikke selv lagde mærke til. Men det første lange stykke tid synes jeg faktisk at karaktererne Lina og Hedda, de to hovedpersoner, var dybt frustrerende. De er mor og datter, men er meget forskellige mennesker. Det var især frustrerende, fordi meget af deres irritation med hinanden skyldes, at de er rigtig dårlige til at kommunikere med hinanden, både til at sige hvad de tænker men endnu mere til at høre efter hvad den anden siger. Og alligevel skete der alligevel et skift, som jeg som sagt ikke lagde mærke til. På et tidspunkt holdt jeg op med at føle den frustration og de to hovedpersoner vandt større og større plads hos mig. Det er stadig svært nu at sige, præcis hvor og hvorfor det skift skete, men jeg er over bevist om at Anikka Estassy har gjort det, om end ikke med vilje, så i hvert fald så godt at det føles sådan.

Med risiko for at spoile bogen, så vil jeg ikke kommentere for meget på, hvad der er med Bjørn. Men jeg vil sige, at jeg synes det var et lidt malplaceret plotpunkt, der selvom det kickstarter bogens store konflikt, også kom til at føles som om det blev skubbet til side hen mod slutningen. Jeg undrede mig over, hvad meningen var med at inkludere den tråd, for jeg tror som sådan sagtens historien kunne stå lige så godt uden.

En sang til Hedda var en af den slags julebøger, der mere foregår ved juletid end at handle om jul. Og det er en af dens styrker i mine øjne. Der er rigtig mange karakterer, der mødes på dette sted og det meste af bogen handler om deres indbyrdes forhold på kryds og tværs. Der var mange spændende dynamikker at dykke ned i, og jeg nød at følge med i hvordan de forskellige karakterer danser mellem hinanden og interagerer med deres bagage og fordomme. Estassy gør det rigtig godt stykke arbejde med at føre læseren ind i det her kaotiske familieforhold uden at man bliver alt for forvirret. Det er helt klart Lina og Hedda der er fokus på, men der bliver også plads til Linas søskende, hendes stedfar, den romantiske interesse og et par af naboerne. Og alle følelser kommer i spil så En sang til Hedda bliver en læseoplevelse, der rummer det hele.

Det overraskede mig næsten, hvor meget jeg endte med at kunne lide den her bog, når jeg ikke rigtig var solgt på hovedpersonen fra begyndelsen af. Det har gjort mig ret nysgerrig på Anikka Estassys andre bøger, og jeg tror bestemt ikke at jeg har læst det sidste af hende endnu.

Hvis du er til historier om mennesker, de der historier der får dig til at føle en masse, til historier der tager udgangspunkt i en gruppe af karakterer med forskellige indbyrdes forhold og konflikter der når sammen i en større enhed, eller til historier der foregår ved juletid, så er En sang til Hedda måske noget for dig.

Og som altid; rigtig god læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.