Grå magi af Lene Krog

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Grå magi.
Forfatter: Lene Krog.
Serie: Pigen fra Månehøjen #1.
Udgivet af: Ulven og Uglen i 2020, først udgivet i 2019.
Sidedal: 406 sider.
Sådan læste jeg bogen: fysisk anmeldereksemplar fra forlaget.

Et svagt minde fortalte Aia, at det ikke var første gang, hun havde oplevet at dø. Pludselig dukkede det op ud af tågen. En blodrød genspejling af himlen og en fortabt erkendelse af, at det var sådan, det endte. Ligesom nu. På Vidar Baltzers ordrer har De Grå taget kontrol over Bragimark og ransager landet for magiske evner. Hekse og marlinger forsvinder på stribe, men i skyggerne hviskes der om oprør. Aia ved knap, hvem hun selv er. Uden minder eller familie kender hun kun sit vante arbejde i skoven og sin egen isolerede hverdag. Men verden omkring hende kan ikke lade Aia glemme, for uden hendes fortid har Bragimark ingen fremtid.

4 ting, jeg virkelig godt kunne lide ved Grå magi:

  • Fantastisk worldbuilding. Jeg elsker, at man ser flere forskellige steder af Bragimark og at man kan mærke, der er en lang historie her.
  • Fascinerende karakterer, især fordi der er ret mange af dem, men de er velskrevne og fremstår som hele personer, både hovedpersonerne og de mange bipersoner.
  • Interessant magisystem. Jeg håber dog, det bliver uddybet i resten af serien.
  • Gennemtænkt plot, med nok twists til at få mig helt ud på kanten af stolen.

Grå magi er starten på fantasyserien Pigen fra Månehøjen, og starten på en seriøst god dansk fantasy. Jeg kom hurtigt til at holde meget af karaktererne og det var for mig skønt at se, hvordan selv forbigående karakterer havde personlighed og tilstedeværelse nok til at gøre et indtryk. Jeg kunne godt lide Aia, men det tog det stykke tid. Det er kun en personlig præference, men jeg er ikke særlig god til hukommelsestab-historier, fordi det kan være svært at føle en forbindelse til den pågældende person. Men Krog gør et godt arbejde med at få læseren til at forstå Aia og give hende masser af personlighed på trods af de manglende minder.

Apropos de minder, jeg var vildt optaget af at finde ud af mere om Aias fortid og hvordan hun i det hele taget mistede hukommelsen. Og der tror jeg, at det var en styrke at vi skifter mellem tre fortællere. Ganske vist er Aia hovedpersonen på mange måder, men når hun ikke han huske noget og samtidig har levet meget isoleret, kan det være meget svært for plottet at bevæge sig fremad uden at det kommer til at virke alt for info-dump-agtigt. De tre fortællere supplerer hinanden godt i og med at de har forskellig viden og reaktioner på bogens hændelser. Og så er det samtidig med til at styrke karakterernes personligheder, hvilket er vigtigt for mig i min læsning.

Bragimark er et spændende univers, som jeg glæder mig til at udforske mere i de kommende bøger i serien. Lene Krog har skabt en verden, som er rig på historie og spændende magi, og som jeg som læser ikke havde nogen problemer med at forestille mig. Det var nemt at følge, når vi bevægede os fra sted til sted og i takt med at Aia og vi som læser lærer mere om Bragimark, er det ikke kun verdenen der udvides, men også selve plottet i takt med at vi bevæger os mere og mere over mod den trussel, der truer hele Bragimark og hvor Aia er nøglen. Det var nemt at lade mig opsluge. Med Grå magi har jeg ikke bare fundet en ny fantasyserie at læse, jeg har også fundet en ny forfatter at følge fremover. For hun kan ikke bare opbygge en fed verden, Lene Krog skriver også så man ikke kan lægge bogen fra sig igen.

Grå magi er en alt for overset fantasy, og jeg er glad for at denne nye udgave, med dens nye forside, har fået den på min radar. Alle burde læse den og jeg kan ikke anbefale den nok.

Og som altid; rigtig god læselyst!

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.