Julestemning i bogform ~ december tilbageblik

Indeholder anmeldereksemplarer fra Palatium Books, forfatter Johan Ottosen, og forfatter C. G. Valentin.

I december fik jeg list af mine læselyst igen, og fandt julestemningen i en masse forskellige julebøger. Som jeg også nævnte i mit book haul, så kan jeg virkelig godt lide julebøger. De gode af dem, de kan noget næsten magisk. Næsten halvdelen af de bøger, jeg læste i december var julebøger og jeg nød de forskellige festligheder, finurlige karakterer og ikke mindst hvor forskellige de var. Den anden halvdel af bogstakken er anmeldereksemplarer. Det var et meget klart mål for mig, at jeg ville nå at læse alle de bøger, jeg havde sagt ja til at modtage, især efter at jeg i en længere periode ikke rigtig havde nogen lyst til at læse og derfor følte mig bagud. Jeg nåede ikke helt det inden for tidsrammen, men jeg fik også læst den sidste bog til #spektrumreadalong, og næsten indhentet #tolkienalong. I alt læste jeg XX bøger i december og havde en rigtig god måned, både læsemæssigt og mentalt efter den nedtur i november.

Jeg når sjældent at anmelde de julebøger jeg læser, her på bloggen, men det betyder ikke, at jeg ikke nyder dem. Især var jeg rigtig glad for The Christmasaurus af Tom Fletcher og A Boy Called Christmas af Matt Haig, der begge to fik 5 hjerter. Førstnævnte handler om en dreng, der elsker dinosaurer og i julegave får han en dinosaur af julemanden. Historien er så fin, og handler lige så meget om venskab og familie som den gør om jul. Sidstnævnte bog er en, der falder ind under en kategori, jeg har læst flere bøger i efterhånden og det er ”oprindelseshistorier til julemanden”. Jeg kunne godt lide den måde Matt Haig valgte at fortælle historien på og Christmas var sådan en sød karakter. Jeg fortsatte også begge serier og gav 4 hjerter til både The Christmasaurus and the Winter Witch og The Girl Who Saved Christmas.

Jeg har set flere nævnte Sarah Morgans navn i forbindelse med julebøger, men One More For Christmas var ikke rigtig noget for mig. Det irriterede mig lidt, at afsløringen omkring hovedpersonernes far pludselig tilsyneladende gjorde det i orden, at deres mor mere eller mindre var fraværende hele deres barndom og generelt får dem til at føle sig dårligt tilpas med dem selv. Jeg kunne godt lide dynamikken mellem søstrene, men i det store og hele kunne jeg kun give bogen 3 hjerter.

Jeg læste også en anden oprindelseshistorie til julemanden, nemlig Tinsel af Sibéal Pounder. Men denne gang stiller bogen spørgsmålet, hvad nu hvis vi tog fejl, og det i virkeligheden var en pige, der var julemanden? Historien er morsom, magien er kreativ og der er fyldt med flere mindeværdige karakterer. Jeg kan lige se det for mig at læse bogen højt. Jeg gav bogen 4 hjerter og det er helt sikkert en, jeg kommer til at læse igen.

Den sidste julebog jeg læste, var The Miracle on Ebeneezer Street af Catherine Doyle. Det her er en moderne genfortælling af Dickens’ A Christmas Carol og man kan mærke, at det er en historie, forfatteren holder meget af. Jeg kunne godt lide, at vi skiftede synsvinkel til en dreng, og at det egentlig er hans far, der er Scrooge-karakteren. Det gav historien en anden følelse, og gjorde den til sin egen frem for en direkte kopi af Dickens’ klassiker. Bogen fik 3 hjerter, men jeg har en fornemmelse af, at det godt kunne ændre sig ved en genlæsning.

Udover julebøger og anmeldereksemplarer, så læste jeg også Kvadrantiderne af Nanna Foss i den nye, superflotte udgave fra Gyldendal. Det er stadig væk min favorit i serien ind til videre, jeg er vild med den måde Nanna bruger sproget til at få mareridt og virkelighed, hallucination og drøm til at smelte sammen i et stort mindfuck. Jeg har ikke så meget at sige om serien, som jeg ikke allerede har sagt. Det samme gælder min genlæsning af The Two Towers af J. R. R. Tolkien. Jeg har nydt at vende tilbage til bøgerne, det er faktisk første gang siden jeg skrev speciale i 2018 og jeg elsker dem lige så meget som jeg hele tiden har gjort.

Jeg fik også læst to bøger, som var lidt tilfældige valg i forbindelse med min slutspurt til PopSugars læseudfordring. Så jeg genlæste The Witch Doesn’t Burn in This One af Amanda Lovelace, og synes helt klart bedre om den end dengang jeg lyttede til den som lydbog og gav den 4 hjerter. Jeg er ret glad for hendes digtsamlinger og der kommer endda snart en ny en, som jeg glæder mig til at få fat i på en eller anden måde. Den anden er Little Women af Louisa May Alcott, der egentlig næsten også kan beskrives som en julebog. I hvert fald er der noget julet over den og hele dens vibe omkring venlighed, familie og sådan. Jeg blev meget positivt overrasket over, hvor meget jeg kunne lide den, for det er ikke fordi der sker ret meget i den her bog. Dog ved jeg, at der sker mere i Good Wives, den næste bog i serien, som ofte bliver udgivet sammen med Little Women under den titel. Men så langt som jeg er nået, kan jeg lide det jeg har læst. Jeg gav bogen 4 hjerter, for på trods af at jeg godt kunne lide de fire søstre og deres indbyrdes forhold, så manglede jeg lidt handling.

Alle anmeldereksemplarerne, jeg læste i december, er planlagt til anmeldelse her i januar (plus et par jeg læste i oktober), så jeg vil ikke sige alt for meget om dem. Kort kan jeg nævne, at jeg var vild med Drageægget af C. G. Valentin, den første i en ny dansk fantasyserie, der har fokus på drager. Jeg var så opslugt af den parallelverden, hun har skabt og glæder mig til at se hvordan serien fortsætter herfra, måske især fordi slutningen virkelig forvirrede mig.

Jeg læste to bøger af Ginger Scott, Dig og alt derefter og Den pige jeg var, som egentlig er bog 2 og 3 i serien, men de kan læses uafhængigt af hinanden. Og de gav mig præcis det jeg gerne ville have; college romances, der til min overraskede bød på rigtig mange tungere emner og udover skøn kemi og heppe-værdig romance, også indeholder tankevækkende øjeblikke. Jeg bliver så meget nødt til at anskaffe mig den første bog også!

En sidste vilje af Beth Corby er knap så romance-heavy, men der er et romantisk subplot. I højere grad handler det om hovedpersonen og hendes vej til at acceptere sig selv uanset om hendes familie accepterer hende eller ej. Familie er i fokus i den her bog og jeg må indrømme, at jeg hadede langt de fleste af karaktererne. Men jeg tror også det er meningen, i hvert fald får man ret hurtig sympati for hovedpersonen, når man ser hvordan hendes familie opfører sig. Jeg var ikke helt solgt på kemien, men jeg var glad for at se hvordan hovedpersonen lærer at stå mere ved sig selv.

Da jeg gik i gang med Ribstyvene af Ellen Berry fandt jeg ud af, at det faktisk er den tredje bog i en serie, hvor de to første ikke er blevet oversat til dansk endnu. Det gjorde mig lidt nervøs, men jeg tror det igen er en serie der kan læses uafhængigt af hinanden. I hvert fald havde jeg ikke noget problem med at føle med i hvad der skete. Bogen handler om en kvinde, hvis liv bliver brat vendt op og ned, da hun mister sin mand, men på trods af det barske tema, fandt jeg bogen fuld af håb og varme.

En anden bog, der også handler om en kvinde, der mister sin mand, er En landsbyaffære af Julie Houston. Her er der dog tale om en mand, der har været utro og det bliver en stor skandale i det lille landsbysamfund. Der var lidt for mange unødvendige plottwists til min smag, men jeg nød at følge hovedpersonens udvikling i takt med at hun begynder at stå helt på egne ben.

Den sidste bog jeg læste, er en, jeg var meget spændt på. Den ligger lidt uden for det, jeg normalt læser, men da jeg læste om forfatterens tiltag med at pengene går til Støt Brysterne, ville jeg gerne være med alligevel. Og jeg blev faktisk meget positivt overrasket over Stenens tid af Johan Ottosen. Der er masser af  twists til at pirre ens nysgerrighed og jeg opdagede hurtigt, at jeg ikke kunne lægge bogen fra mig. Der er nogle ting ved bogen, som ikke lige er mig, men i sidste ende synes jeg at bogen var god.

Det var de 18 bøger, jeg læste i december måned og de sidste, jeg fik læst i 2020. Jeg nåede at læste over 210 bøger i løbet af året, og der har været så mange fantastiske læseoplevelser i mellem dem.

Læste du nogle gode bøger i december? Hvordan har du det med julebøger, er det noget du kan lide at læse?

Og som altid; rigtig god læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.