Langsomme, hyggelige januar ~ januar tilbageblik

Det er svært for mig efterhånden at beskrive de forskellige måneder. De ligner hinanden. Og alligevel er meget det samme som det plejer. I januar kan det være ret svært at finde humøret frem, efter en festlig og hyggelig december. Det er også min fødselsdagsmåned og i år var det en lidt speciel oplevelse. Men som det har været de sidste mange måneder, har det været en måned med meget læsetid. Jeg fik indhentet det sidste på #TolkienAlong og #elderlingalong, og jeg deltog i Lockdown Readathon, hostet af Josefine fra @blossomingreading og Amandra fra @bogdoktor. Og så deltog jeg også ret lowkey i den tredje runde af Medievalathon, hvor jeg gik efter karrieren syerske. Jeg deltager også i den årelange udfordring Around the Year in 52 books, hvor der er tildelt en udfordring til hver uge. Man behøver ikke at læse dem i den givne rækkefølge, eller i det hele taget læse en om ugen, men for nu er det hvad jeg prøver på og det er gået fint i januar.

Lidt om tal. I alt fik jeg læst 21 bøger og 6.833 sider. De 19 af bøgerne var fra min egen, fysiske TBR, mens jeg tilføjede 22 nye bøger i mit book haul. Jeg lyttede til 1 lydbog på Mofibo og læste 2 ebøger via min Kindle app. Min mest læste genre er ikke overraskende fantasy, og min mest læste forfatter i januar blev overraskende nok Patrick Ness. I gennemsnit gav jeg en bedømmelse på 3,62 (4 x 5 hjerter, 8 x 4 hjerter, 6 x 3 hjerter og 3 x 2 hjerter). Desuden fik jeg færdiglæst 2 serier og startet 6 nye.

Jeg startede året ud med at genlæse en yndlingsbog, The Return of the King af J. R. R. Tolkien. Jeg tror, det er en tradition jeg vil forsøge at fortsætte, da det giver en rigtig god start på året. Efterhånden har jeg mistet overblikket over hvor mange gange jeg har læst den her serie, men det er stadig en fantastisk læseoplevelse hver eneste gang. Herefter læste jeg to bøger fra bogbokse, The Beholder af Anna Brightog Where Dreams Descend af Janella Angeles. Førstnævnte var langt mere romance-fokuseret end jeg havde ventet og selvom det pseudo-Europa, forfatteren havde skabt, var interessant, faldt historien ikke i min interesse. Det gjorde til gengæld Angeles’ fantasyverden med dens atmosfæriske stemning og fascinerende magi.

Jeg forsøger at vælge flere af mine Penguin Little Black Classics fra min TBR jar og i januar var en af dem A Simple Heart af Gustave Flaubert. Historierne i den lille bog var dog ikke alle sammen noget for mig og generelt var bogen mere kedelig end interessant. Med Everyday Angel af Victoria Schwab både startede og færdiggjorde jeg en serie i dette bind-up af nogle af hendes tidligste bøger. Jeg tror, at jeg ville have elsket dem hvis jeg havde læst dem dengang jeg selv var i målgruppen. De er korte, lettere læste historier til piger i tween-alderen og de rummer meget godt. Men de var ikke noget for mig.

Til Lockdown Readathon startede jeg ud med at læse These Violent Delights af Chloe Gong, der kom i en FairyLoot boks i slutningen af sidste år. Og det var en helt igennem fænomenal læseoplevelse. Denne genfortælling af Romeo og Julie foregår i 1920’ernes Shanghai, mellem rivaliserende bander og den slog benene væk under mig på den absolut bedste måde. For mig var det en tidlig kandidat til den bedste bog jeg har læst i år. Jeg nåede også at snige en realistisk roman ind før aftensmaden, men Hot mess af Lucy Vine fangede mig aldrig rigtig. Jeg var ellers rigtig hooked på ideen om en heltinde, der er lidt kaotisk og for hvem tingene ikke altid går godt, men jeg anede ikke hvor bogen ville hen det meste af tiden og slutningen gik hen og blev lidt for meget slag oven i hovedet. Modsat følte jeg at Den lille butik med de lykkelige slutninger af Jenny Colgan var en så fin og hjertevarm fortælling. Jovist, det er en bog der gør mit bogorme-hjerte glad, men det var også en fortælling, der bare fik mig til at smile. I sde ene nattetimer under dette readathon fik jeg læst yderligere 3 Little Black Classics, alle sammen digtsamlinger. Mens jeg vidste, at jeg ville elske Circe and the Cyclops af Homer fordi jeg allerede har læst hele Odysseen, blev jeg positivt overrasket over Three Tang Dynasty Poets af Wang Wei m.fl. og vil gerne læse mere kinesisk poesi, både moderne og klassisk. Desværre skuffede As Kingfishers Catch Fire af Gerard Manley Hopkins mig mere end den overraskede og selv om nogle enkelte digte gjorde stort indtryk, var bogen som helhed ret forglemmelig. Om morgenen, i de sidste sene timer af readathon’et, lå jeg i min seng og læste både The New World og The Wide, Wide Sea af Patrick Ness. Det er to noveller, der hører til ind i mellem bøgerne i Chaos Walking trilogien. Den første knuste forventeligt nok mit hjerte, men den anden føltes mest af alt ligegyldig. Måske var det også det helt forkerte tidspunkt at læse den på så længe efter jeg har læst den oprindelige trilogi.

Det tog mig utroligt lang tid at læse The Innocents Abroad af Mark Twain og jeg tror i høj grad at jeg blev færdig, fordi jeg var med til rigtig mange live læsesessioner på YouTube. Det er både motiverende og hyggeligt i disse social distance-tider. Men bogen var kedelig og jeg tror at tiden er løbet fra fortællingen. Ikke mindst fordi den er ret racistisk.

Jeg havde ligeledes svært ved at komme igennem All the Crooked Saints af Maggie Stiefvater  der ellers er en af mine yndlingsforfattere. Men på trods af at skrivestilen var helt eminent og summede af liv og atmosfære, så fangede historien mig aldrig rigtig. Omvendt blev jeg meget positivt overrasket over Viper af Bex Hogan. Det var engang en ekstra bog i en FairyLoot boks og en, jeg lidt havde glemt. Men det var præcis den pirat-bog, jeg har ledt efter og jeg håber på at kunne læse videre i serien meget snart. En anden serie, jeg gerne vil fortsætte er Shadowscent. Jeg læste The Darkest Bloom af P. M. Freestone og var dybt fascineret af det her magisystem, der tilsyneladende er bygget på parfumer og dufte.

En anden klassiker jeg læste i januar var The Waves af Virginia Woolf. Det var lidt et sats, for Woolf er en forfatter jeg har det meget blandet med. Jeg elsker hendes novelle Flush og var meget fascineret af To the Lighthouse, men jeg kan virkelig, virkelig ikke lide Mrs. Dalloway. Måske som ventet så falder The Waves lidt midt i mellem for mig og jeg er stadig i tvivl om, hvorvidt jeg kan lide Woolf eller ej.

Det er præcis det modsatte med de tre sidste bøger. Jeg bliver mere og mere sikker på, at jeg kan kalde Genevieve Cogman en yndlingsforfatter, efter jeg nu har læst den fjerde bog i Invisible Library serien. The Lost Plot var et stort skridt op fra den foregående bog og jeg har fået meget mere lyst til at læse videre i serien, Jeg  kæmpede lidt i starten, mest på grund af længden, men The Mad Ship af Robin Hobb var en vild læseoplevelse. Der er mange fortællere i serien og i den her bog ser man dem endelig komme mere sammen og det er med enorme konsekvenser og afsløringer til følge. Ind til videre kan jeg også langt bedre lide den her trilogi end Farseer. Og så læste jeg A Torch Against the Night af Sabaa Tahir, som er bog to i Ember in the Ashes serien. Og hvilken bog! Jeg forstår godt at der er så mange der siger, det er deres yndlingsserie og jeg har sovet på den alt for længe.

TL;DR: Jeg læste 21 bøger og fortæller lidt om mine tanker om hver af dem.

Hvad læste du i januar og var der en ny yndlingsbog imellem? Hvad siger du til ideen om at starte året ud med at genlæse en yndlingsbog, var det noget du selv kunne finde på?

Og som altid; rigtig god læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.