Et andet os af Kirsten Hesketh

Titel: Et andet os.
Forfatter: Kirsten Hesketh.
Serie:
Oversætter: Camilla Engkjær Laursen.
Udgivet af: Palatium Books i 2021, først udgivet i 2020 med titlen Another Us.
Sidetal: 370 sider.
Sådan læste jeg bogen: fysisk anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Læst på dansk, originalsproget er engelsk.

Hvad nu, hvis Emma slet ikke er sådan, som hun troede? Der sker pludselig en masse i Emmas liv på én gang. Samtidig med at hendes yngste søn har fået diagnosen autist, kommer hun ved et uheld til at sige sit job op. Emma har altid været dybt engageret i sit ægteskab, men nu virker det pludselig forkert, og hun er ret sikker på, at hun kommer til at have en affære med den nye, lækre far på børnenes skole. Det eneste, der ser ud til at være, som det plejer, er alle andre. Men hvis hun ikke er den, hun troede, hun var, kan hendes gamle liv så passe sammen med den nye Emma?

3 ting, jeg godt kan lide ved Et andet os.

  • Tankevækkende plot.
  • Interessant måde at skrive en historie på.
  • Man får virkelig mange følelser i spil i løbet af bogen.

Det, der først tiltrak mig ved Et andet os var helt ærligt løftet om repræsentationen af autisme. Og jeg vil derfor også starte min anmeldelse med at sige, at jeg ikke kan svare på om det er god eller dårlig repræsentation, det er ikke min plads at afgøre det og jeg har prøvet at finde nogle ownvoice anmeldelser i stedet for. Jeg synes det er så vigtigt med både ownvoice anmeldelser og ikke mindst bøger, så forhåbentlig kan Et andet os være med til at bane vejen frem.

Men jeg havde det ret svært ved måden det bliver præsenteret på. Ikke så meget i Emmas søn, der er mange af hans reaktioner der virker ret stereotype, men jeg ved også at forfatteren selv har et autistisk barn og jeg håber derfor at det ikke kun handler om stereotyper, men om virkeligheden. Nej, det er Emma selv der irriteret mig. Jeg kan ikke rigtig skrive min mening om den her bog som helhed uden at spoile en lille smule ved at fortælle at Emma måske også selv er autist. Der går bare rigtig, rigtig lang tid i bogen, rigtig mange sider, før det overhovedet bliver bragt op og resultatet deraf blev, at jeg virkelig ikke kunne lide Emmas karakter. Fordi der går så lang tid, før hun overhovedet selv er villig til at overveje muligheden, tilbringer vi som læser næsten hele bogen i selskab med en Emma, der er ekstremt sort/hvid og ikke særligt sympatisk. At have det som vinklen på bogen resulterede i nogle situationer, som virkelig farvede min oplevelse af bogen i et mere negativt lys.

Når alt det er sagt, så er der også stadigvæk rigtig meget af den her bog, jeg nød at læse. Jeg var vild med Emmas søn og familien generelt. Et andet os er helt sikkert Emmas historie, og jeg synes den er vigtig fordi det er en reel ting at ikke alle får en diagnose som barn og det påvirker deres liv på rigtig mange måder. Derfor vil jeg også gerne anbefale den, til trods for at Emma kan være ret usympatisk. Der er også helt klart et element af mine egne forventninger til bogen.

Nu skal det ikke lyde som om jeg ikke brød mig om bogen. For jeg kunne faktisk godt lide den, der er en rigtig interessant historie i Et andet os, som er værd at læse og tænke over. Jeg fløj igennem bogen, fordi jeg gerne ville vide hvad der ville ske og jeg har på fornemmelsen at det her vil være en bog, jeg får rigtig meget ud af at genlæse.

Jeg vil anbefale den her bog til dem, der kan lide realistiske fortællinger og karakterer, til dem der kan lide historier der får dem til at føle en masse forskellige ting og til dem, der kan lide at blive udfordret af en bog og få udvidet deres horisont.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.