Jeg læste lige så mange bøger på et døgn, som i resten af måneden ~ april tilbageblik

Reklame: indlægget indeholder anmeldereksemplarer, alle markeret med *.

April var en virkelig god måned, når man ser på hvor meget jeg fik læst. Og så kan jeg ikke lade være med at finde det ret morsomt. Som titlen på det her indlæg siger, jeg læste lige så mange bøger i løbet af det døgn, Deweys readathon varede, som jeg gjorde i resten af måneden. Godt nok er de bøger, jeg læste i løbet af readathon’et i den kortere ende, mens flere af de bøger jeg læste før og efter er meget lange.

Som sagt, så deltog jeg i den første 2021 Deweys 24 timers readathon i april. Denne gang overlappede det også næsten perfekt med et andet 24 timers readathon. Tilbage i januar deltog jeg i Lockdown Readathon, og i april vendte værterne tilbage med en slags opfølger, nemlig Reopen Readathon. Jeg bloggede igennem hele oplevelsen og de 13 bøger, jeg læste. Så det kan man  læse meget mere detaljeret om her: 2 styks 24 timers readathon. Men derudover deltog jeg også fortsat i The Brontë Project, hvor vi læser alle Brontë-søstrenes romaner i løbet af 2021. Og jeg blev langt om længe færdig med Ship of Destiny, der var den sidste bog i første faste af #elderlingalong. Jeg er stadig lidt bagud med at starte fase 2, men jeg er stadig med. Og så fik jeg læst en lille håndfuld bøger til Fantasy Fellowship readathon, der startede i slutningen af marts og sluttede her i starten af april.

Lidt om tal. I april læste jeg 26 bøger og 6.835 sider. Alle 26 bøger er fra min egen TBR, men 4 af dem var nye bøger, jeg fik i april. Derudover tilføjede jeg 11 bøger til min TBR i mit book haul. Jeg hørte 4 bøger via Mofibo og havde et lille fremskridt på min plan om at læse mine samlinger af Penguins små klassikere. Det kommer lidt bag på mig, at min mest læste genre i april var digtsamlinger, som jeg læste hele 9 af. Det passer faktisk også rigtig godt med mit mål om at læse flere digte her i foråret. Den eneste forfatter jeg læste mere end en bog af, var Jane Austen, fordi jeg genlæste både Fornuft og følelse og Northanger Abbey, selvom det var første gang jeg læste dem på dansk. Overraskende nok fik jeg læst hele 4 serier færdig og jeg up-to-date på 2 mere, mens jeg er startet på 4 nye.

Og nu til alle de bøger, jeg læste i april.

Jeg startede måneden med  at læse et par bøger fra min læseliste til The Fantasy Fellowship readathon. Jeg havde ikke held til at læse hele min TBR og jeg er ret okay med det, da jeg godt var klar over at den var meget ambitiøs. Især fordi jeg også brugte et par dage i påskeferien på at sy en sommerjakke sammen med min mor (man kan se den på instagram, hvis man vil).

Den første bog jeg læste i april var Slægternes fejde af Line Wenzel, der er den tredje og sidste bog i Mindelandet trilogien. Jeg elsker virkelig Wenzels skrivestil og det univers hun har bygget op. Endnu en gang følger vi en ny hovedperson og jeg var overrasket, men virkelig glad for hvem det viste sig at være. Det her er en af mine yndlingsserier, og jeg kan ikke anbefale den nok. Serien slutter på en virkelig spændende måde, der rammer tonen helt rigtigt for serien som helhed. Den næste bog jeg læste var også en serieafslutning. Jeg læste *Lysets vogter af Marie-Louise Rønning, der er den tredje og sidste bog i Skaberens våben trilogien. Det er efterhånden et par år siden at jeg læste de første to bøger, så jeg skulle lige ind i universet igen. Men på trods af det, var det en skøn afslutning på en serie, jeg har været glad for. På det her tidspunkt ville jeg bare gerne læse en lidt hurtig bog, da jeg kæmpede ret meget med motivationen i starten af måneden. Derfor valgte jeg at læse Farmer Giles of Ham af J. R. R. Tolkien. Det er den fjerde og sidste bog i det lille bokssæt, jeg fik i julegave for et par år siden. Det er ikke min favorit i sættet, men det var stadig en virkelig god læseoplevelse. Og jeg hyggede mig meget med at læse de to versioner af den her lille historie. Den sidste bog, jeg læste til dette readathon er bog 3 i Gudernes krig, Sjæleoffer af Henriette Hesselholdt. Jeg er vild med denne her serie, der gang på gang tilfredsstiller min tørst efter historie, der kunne være en DnD-kampagne. Jeg er ret spændt på at se, hvor den her serie ender, og så vidt jeg ved har jeg hele 2 bøger mere at se frem til.

I midten af april sad jeg med et ret stort projekt, jeg havde en vigtig deadline på, og samtidig fik vi lige pludselig håndværkere, der skulle skifte et af de store vinduer i lejligheden. Under de forhold valgte jeg at begynde på nogle lidt kortere bøger, der samtidig opfyldte mit mål om at læse flere digtsamlinger. Den første jeg læste var Der bor en ung pige i mig, der ikke vil dø af Tove Ditlevsen. Jeg kan ikke huske, at jeg på noget tidspunkt har læst noget af Tove Ditlevsen, hvilket egentlig er ret underligt når jeg tænker over det. Men jeg er blevet ret nysgerrig på at læse mere af hende efter at have læst dette udvalg af digte. Men den blev en smule overskygget af at jeg bagefter læste en bog, jeg kun lige havde fået ind af døren. Jeg vidste nemlig, at jeg med det samme ville læse Bjerget vi bestiger af Amanda Gorman. Den danske udgivelse indeholder både den danske oversættelse og det originale engelske digt. Der er kun det digt i bogen, så det er hurtigt læst, men efterlod et stort indtryk på mig. Herefter gik jeg i gang med at genlæse en af mine yndlingsbøger. For ligesom jeg bliver i humør til digte, når det er forår, så bliver jeg også altid i humør til at læse Austen. Så jeg har læst Fornuft og følelse af Jane Austen og kunne lide den endnu mere end første gang. Jeg har snart læst alle hendes bøger i hvert fald en gang, og det her er stadigvæk min yndlings. Jeg genlæste også Northanger Abbey af Jane Austen, og det var sådan en god idé. Det er længe siden jeg læste den første gang, og jeg kunne overhovedet ikke huske historien. Det er en ret anderledes tone end Fornuft og følelse, men jeg nød den stadig rigtig meget. Jeg var stadig i humør til at læse digte, så jeg valgte endnu en, jeg for nyligt har anskaffet mig. Det var den nyeste digtsamling af Rupi Kaur, Home Body og jeg er stadig bare vild med hendes ord, hendes styrke og sårbarhed og hvor meget hun inspirerer mig. Før Deweys readathon startede, fandt jeg tid til at læse aprils bog til The Brontë Project, nemlig Agnes Grey af Anne Brontë. Anne er den eneste Brontë-søster, jeg ikke havde læst noget af før, og det ærgrer mig at hun kun har skrevet to romaner, for jeg var virkelig glad for denne her bog. Det er en forholdsvis kort roman, og meget inspireret af Annes egne oplevelser, men jeg blev mest opslugt af hvor rolig hendes skrivestil virkede i forhold til Charlottes ret dramatiske historier.

Så blev det tid til Deweys og Reopen Readathon, som jeg har skrevet et helt og meget langt blogindlæg om her. Derfor vil jeg ret kort bare opridse de bøger, jeg læste i løbet af det døgn. Jeg havde en ret klar plan før det hele startede. Min plan var at læse en god del af alle de anmeldereksemplarer, jeg havde liggende, som ikke var fantasy. Delvist på grund af mine læseplaner for maj, men også fordi jeg var i humør til at læse nogle søde, sjove eller rørende realistiske fortællinger. Den første jeg valgte at læse var *Ekskærester on air af Rachel Lynn Solomon, der var overraskende morsom og en skøn læseoplevelse. Jeg var ikke helt solgt på *Hvorfor nu? af Carey Heywood, eller mere præcist på forholdet mellem de to hovedpersoner. *Måske i morgen af Inez Gavilanes blæste mig bagover og ramte mig lige i hjertet. Det er en dansk ungdomsroman, der ikke er bange for at vise de sårbare, voldsomme og skræmmende sider af livet. Den sidste af bøgerne var *Sweet Home Dalarna af Karin Janson, der er en fortælling om forskellene mellem landet og storbyen. Som en, der er vokset op på landet og kun er flyttet til ”storbyen-ish” var det en bog, jeg var meget spændt på, men som desværre ikke levede op til mine forventninger.

Sidst på aftenen og i løbet af nattetimerne, og morgen nu jeg tænker over det, læste jeg flere digtsamlinger. Først lyttede jeg til the mermaid’s voice returns in this one af Amanda Lovelace på Mofibo. Det er den tredje bog i hendes første serie af digtsamlinger og den levede næsten op til den første, som jeg stadig knuselsker.  Jeg læste en lille stak af Penguins Little Black Classics og Modern Mini Mints, det blev til Come close af Sappho, The Dialogue of Two Snails af Frederico Garcia Lorca, I Have More Souls Than One af Fernand Pessoa og Well, they are gone and here I must remain af S. T. Coleridge. I midten af natten læste jeg også en digtsamling fra en digter, jeg har fulgt på instagram længe. Nocturnal  af Wilder Poetry har mange temaer omkring vilde blomster og månen/natten. Jeg elskede hvordan ordene blev kombineret med smukke illustrationer i sort/hvid.

Det var min plan, og på det tidspunkt hvor jeg var færdig havde jeg stadig nogle timer tilbage. Så jeg valgte at bruge de søvnige timer henover middag på at læse nogle graphic novels. Paper Girls vol. 1 af Brian K. Vaughan er den en slags tidsrejse historie, der mest af alt forvirrede mig, men gav mig lysten til at læse videre. Fables: Legends in Exile af Bill Willingham er den første i en Once Upon a Time-agtig historie om eventyrfigurer der bor side om side med normale mennesker i New York. Desværre var historien mere murder mystery end eventyr og det skuffede mig lidt. Til sidst valgte jeg at genlæse Heartstopper vol 1 af Alice Oseman, sådan at jeg endelig kan læse videre i den her fantastiske serie.

Efter de vildt succesfulde readathons, var jeg lidt i vildrede med hvad jeg skulle læse. Så jeg vendte langt om længe tilbage til Ship of Destiny af Robin Hobb, som jeg har haft liggende med et bogmærke i midten så længe. Jeg fortsatte med at høre lydbogen mens jeg hæklede og det var sådan en god bog. Jeg ville gerne have givet bogen 5 hjerter, men det tog mig simpelthen så lang tid at læse den, at jeg ikke kunne få mig selv til det. Men det satte mig i gang med denne her kombination af lydbøger og at hækle. Derefter lyttede jeg nemlig til A Reaper at the Gates af Sabaa Tahir. Det er den tredje bog i Tahirs An Ember in the Ashes kvartet og jeg er kæmpe fan af serien. Jeg lyttede til hele bogen på en dag, mens jeg sad og hæklede løs på et sjal til min lillesøster, jeg havde lovet hende. Og sidst, men absolut ikke mindst sluttede jeg måneden af med hvad der endte med at være min favorit i hele april. Jeg delvist læste og lyttede til Black Sun af Rebecca Roanhorse og jeg kan ikke anbefale den nok. Fantasy af episke proportioner, inspireret af pre-Colombian mytologi og hvis man er lidt træt af den eurocentriske, ”middelalder” fantasy der dominerer genren, er det her en fantastisk valg.

Og det var samtlige 26 bøger, jeg læste i april. Det var en vild læsemåned og og jeg har nydt det. Nye favoritter fra denne her måned inkluderer Black Sun, Bjerget vi bestiger og Nocturnal, mens jeg fik fornyet min kærlighed til Fornuft og følelse og Amanda Lovelaces og Rupi Kaurs digtning.

TL;DR: Jeg læste 26 bøger i april, 13 af dem i løbet af to overlappende 24 timers readathons.

Læste du nogle gode bøger i april?

Og som altid, rigtig god læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.