Fantasifulde maj ~ Maj tilbageblik

Reklame: indlægget indeholder anmeldereksemplarer fra Høst & Søn, CarlsenPuls, Turbine Forlaget og Forlaget HoneyBadger. Alle markeret med *.

Maj var en virkelig mærkelig måned. Læsemæssigt kan jeg ikke komme udenom at det gik godt, selvom der var mange blandet læseoplevelser imellem de mange bøger, jeg læste. Men ellers var det en måned, der var præget af usikkerhed og svingende motivation. Jeg har genfundet kærligheden til at sy, efter vi tog en spontan tur i IKEA og jeg langt om længe fik mulighed for at lave det her lille ekstra bord, som jeg kan sætte på vores spisebord for at få symaskinen op i en ordentlig højde. En dag bliver det lækkert med plads til et rigtigt bord, men det her har vist sig at være en virkelig god løsning så længe vi ikke har så meget plads. Og så har jeg også god nytte af bordet når jeg tager billeder.

I maj måned deltog jeg egentlig kun i et enkelt readathon, nemlig Do The Thing-athon, som er startet af Ashleigh fra A Frolic Through Fiction. Det var et kort ugelangt readathon, der i sin enkelthed gik ud på at gøre de ting, man havde sat sig for. Delvist inspireret af de der mål, vi sætter os i starten af et år og derefter glemmer igen. Jeg havde ikke en fastlagt læseliste til det readathon og jeg brugte ugen til at få læst de sidste biblioteksbøger, jeg havde lånt i forbindelse med min danske fantasylæsliste. Den liste havde jeg relativt godt held med, for jeg læste alle bøgerne fra biblioteket på den liste, mens jeg fik læst omkring halvdelen af dem, jeg selv ejer. Jeg havde stor nytte af mit Mofibo abonnement i maj, hvor jeg faktisk endte med at lytte til en stor del af bøgerne, fordi jeg havde svært at fokusere eller finde motivationen.

Lidt om tal. Jeg læste 21 bøger i maj, hvilket kom lidt bag på mig, fordi jeg følte mig sådan lidt slumpy igennem det meste af måneden. Det blev sammenlagt til hele 7.431 sider, hvilket er det højeste antal sider, jeg har læst i år. Det passer også rigtig godt med at 3 af bøgerne var over 500 sider og en stor del af dem var mellem 400 og 500 sider. Fordi jeg læste så mange biblioteksbøger, fik jeg “kun” læst 10 bøger fra min egen samling, 3 af dem var nye bøger og derudover tilføjede jeg en meget stor stak bøger til min TBR i mit book haul. Jeg hørte hele 8 bøger via Mofibo og 11 af mine læste bøger var lånt på biblioteket. Ingen er overrasket over at min mest læste genre i maj var fantasy, hvilket udgjorde 18 ud af de 21 bøger – og så en enkelt science fiction oveni. De mange biblioteksbøger betød også, at jeg er startet på hele 11 nye serier her i maj, jeg har læst 1 serie færdig og er kommet videre med 3 forskellige serier.

Og nu til de bøger, jeg læste i maj.

Jeg startede måneden ud med at læse en kort bog, både for at komme i gang og også fordi det var bogen jeg havde valgt til Buzzword-athon udfordringen, hvor majs ord var “hjem”. Og hver morgen bliver vejen hjem længere og længere af Fredrik Backman er en kort men virkningsfuld bog, der handler om familie, om identitet og om forholdet mellem bedstefar, far og søn. Jeg havde set at mange blev rørt til tårer, når de læste den, men så meget påvirkede den mig heller ikke. Til gengæld fik den mange tanker i gang og jeg tror den rammer lidt anderledes, når man har nogen tæt på der lider af demens. Til gengæld gav jeg fem hjerter til *Arven fra fortiden af Nathali og Bettina Liane, hvilket er efterfølgeren til en af mine yndlingsbøger fra sidste år, Kaldet fra Galathea. Jeg var vild med hvordan historien udvikler sig og man kan godt mærke at faren er større og der er mange mysterier endnu. Og så er magi systemet stadigvæk så fascinerende. For nyligt lærte jeg også at det her ikke bliver en trilogi, men der er planlagt 5 bøger i serien og jeg kunne ikke være mere glad for at få mere i den her verden.

På en tilfældig dag valgte jeg at sætte mig ned med nogle lidt kortere bøger, som jeg troede jeg kunne læse lidt hurtigere, og derfor læste jeg både *Skammerens datter af Lene Kaaberbøl og Fanny Fairychild og det magiske spejl af Lykke Lindbo på samme dag. Jeg kan knap nok forstå, at jeg ikke har læst Skammerens datter før, det var min søsters favorit da vi var yngre men af en eller anden grund fik jeg den aldrig læst. Denne her nye illustrerede udgave var til gengæld en helt vildt god oplevelse og jeg nød lige meget at læse historierne og se illustrationerne. Jeg har ingen anelse om, hvorvidt resten af serien også kommer i en matchende udgave, men jeg håber det lidt, for jeg vil gerne læse videre. Desværre var jeg ikke nær så vild med Fanny Fairychild og det magiske spejl, men jeg tror at det er lige så meget et mig-problem, for jeg er slet ikke målgruppen og jeg er helt sikker på at den her søde fortælling vil appellere til et yngre publikum.

I lang tid har jeg ikke vidst om jeg ville fortsætte Blodets Bånd serien, da jeg ikke var særligt vild med den første bog. Men jeg lyttede til Hyænelatter af Pernille Eybye som lydbog og jeg tror helt sikkert det er vejen frem, for jeg var meget mere optaget af historien og investeret i karaktererne end før. Det var en forholdsvis kort lydbog, men jeg kunne godt lide hvordan der skete rigtig meget og den her urban fantasyserie får altså lidt en chance mere for mig. Mens den overraskede mig positivt, følte jeg mig en smule skuffet over Langt væk fra Asgård af Thea Astrid. Det er på ingen måde en dårlig bog, og jeg elskede hvad hun gjorde med det mytologiske univers, men jeg kom aldrig til at holde af karaktererne. Jeg håber, at hun udgiver flere bøger på et tidspunkt, for jeg er ret interesseret i at se, hvad hun ellers kan finde på. Lige efter læste jeg en anden fantasybog der er i større eller mindre grad inspireret af nordisk mytologi, nemlig Beskytteren af Synne Kristine Eriksen, den første bog i De Tre Tyste serien. Jeg har fået anbefalet den her serie rigtig mange gange og jeg kan bestemt se hvorfor. Det var en virkelig god blanding af politiske intriger, fantasyelementer og ikke mindst skønne karakterer. Så jeg skal helt klart have resten af trilogien, så jeg kan se hvordan det hele ender.

Ind i mellem at jeg arbejdede på det seneste transskriberingsprojekt, læste jeg Opvågningen af Pernille Neergård og jeg er ikke bange for at indrømme at den her bog delvist har fanget min opmærksomhed udelukkende på baggrund af den smukke lilla forside. Det er ikke en bog, jeg har hørt noget om fra andre og jeg anede ikke hvad jeg skulle forvente mig af historien. Men selvom jeg synes at det var spændende med den her parallelle verden med magiske væsner og en langvarig krig, så var der bare noget, der ikke spillede for mig. Ind til videre tror jeg, at det er en duologi, der er i hvert fald kun udkommet en bog mere, så jeg regner med at læse serien færdig og måske får jeg mere svar på mine mange spørgsmål i den næste bog. Tror du på magi? af Felina My Johansen m.fl. er en samling noveller af unge danske fantasyforfattere. Som det er med novellesamlinger, især af forskellige forfattere, så er det en lidt blandet pose af oplevelser og som helhed var det en god bog, men ikke en fantastisk. Der var en del af historierne, hvor jeg ikke kunne lade være med at føle at de godt kunne være gennemarbejdet mere, mens der var andre jeg hellere end gerne ville læse en hel bog eller serie om for at få mere af.

*Den usynlige krig af Boris Hansen er forfatterens nyeste bog, den bog han har skrevet på i løbet af 60 uger dokumentaren som jeg har fulgt med i fra starten af og desuden min mest ventede udgivelse i år. Så det er måske ikke så mærkeligt, at jeg endte med at læse bogen færdig på en enkelt dag, i en rus af forventning, forvirring og fortryllelse. Jeg skiftede mellem at læse bogen fysisk og via lydbog og kunne overhovedet ikke lægge den fra mig. Nu hvor jeg følger med i fælleslæsningen og annoterer bogen, har jeg også set flere andre der igen og igen siger, at det er svært at stoppe med at læse videre. Bogen er en sicence fiction thriller for unge, der tager udgangspunkt i teknologien til at rejse ind i – og ændre – bøger indefra og hvad det medfører af muligheder for sabotage, propaganda og reklame. Selvom det var lidt tidligt på måneden læste jeg også endelig A Poem for Every Spring Day redigeret af Allie Esiri færdig. Jeg har nydt min læsning af en dag ad gangen, så meget det har kunnet lade sig gøre, men jeg følte også helt klart at bogens samling var stærkere i starten end i slutningen. Jeg har dog allerede besluttet mig for at læse de tre andre bøger i serien, for jeg kan godt lide den her enkle måde at få mere lyrik ind i min læsning. Og jeg har da også markeret en hel del favoritter i løbet af de sidste 3 måneder.

En anden meget tyk bog jeg læste var den første bog i Grænsen til Trafallas, Den halves arv af Julie M. Day. Det her er endnu en bogserie, jeg har fået anbefalet rigtig tit og jeg har aldrig været helt sikker på, hvad den handlede om. Men jeg er totalt vundet over og jeg skal helt klart læse resten af serien. Bogen er i bund og grund en portal fantasy, hvor vi starter i vores egen verden og der går relativt lang tid før hovedpersonen og læseren kommer til den magiske verden Trafallas og ufrivilligt bliver blandet ind i en kæmpe konflikt. Jeg startede bogen før, men færdiggjorde den under Do The Thing-athon.

Og det var langt fra den eneste bog, jeg læste til det readathon. Do the Thing-athon startede den 24/5 og sluttede den 30/5, og i løbet af den fulde uge, læste jeg 8 bøger færdig, hvoraf jeg altså startede på Den halves arv før readathon’et gik i gang. Mit første mål i den uge var derfor at læse de sidste fantasy anmeldereksemplarer, jeg havde og desuden var jeg inviteret til et bloggerarrangement i anledning af udgivelsen af *Natskygge af Gry Kappel Jensen. Slutningen på Rosenholm-trilogien er i mine øjne også den bedste bog i serien. Jeg er vild med hvordan magien bliver brugt i den her serie og slutningen på serien var både spændende, medrivende og overraskende, så det er endnu en klar favorit for måneden. Den anden bog var *Mogthunheims forbandelse af Paul Anthony Sørensen, der er en klassisk portal fantasy om kampen mellem det gode og det onde. Desværre levede bogen ikke op til mine forventning og jeg kom aldrig til at kunne lide måden den var skrevet på. Der var nogle superspændende elementer i plottet, men det opvejede desværre ikke de problemer jeg havde med bogen.

Det overraskede mig hvor hurtigt jeg læste Lysets datter af Louise H. A. Trankjær, for det er en rigtig tyk bog. Men på trods af meget lange (og for lange) kapitler, var bogen let at læse og bevægede sig hurtigt frem. Det her er en af den slags fantasybøger, hvor jeg fandt plottet virkelig spændende og jeg var meget investeret i hele det her med lys- og mørkevæsnerne, men jeg kunne faktisk ikke rigtig lide hovedpersonen. Det kan jeg til gengæld rigtig godt i Elementkrigen af Julie Midtgaard, som er den tredje bog i serien Sprækken til Luscuro og det er er en serie jeg simpelthen bare nyder at læse. Jeg var en smule undervældet af selve krigen, men wow hvor bliver der lagt op til en spændende finale i bog fire, når den engang udkommer – den næste bog der kommer er nemlig en slags spinoff, og jeg tror godt jeg ved hvem den handler om.

I løbet af Do The Thing-athon lyttede jeg også til Forfædrenes talisman af Linette Harpsøe, der er den første bog i en fantasyserie der har forskellige folkeslag, drager og en lang og mystisk historie. Jeg følte mig en smule forvirret over bogen og jeg ved stadigvæk ikke helt hvad jeg skal mene, men det var ikke en bog der slog benene væk under mig og jeg har ikke besluttet mig for om jeg vil læse resten af serien endnu. En anden bog jeg lyttede til var Låsen & Vogteren af Louise Haiberg og den eneste af hendes bøger, jeg ikke havde læst endnu. Det er også en enkeltstående fantasy, så vi får en afsluttet historie, hvilket jeg godt kunne lide efter de mange serie-starter jeg har læst den her måned. Det kan godt være lidt forvirrende til at starte med, men jeg var vild med idéen om den har parallelle monsterverden. Den sidste bog jeg læste til Do The Thing-athon var også en biblioteksbog, en der først blev klar til at jeg kunne låne dem i midten af maj måned. Og det var Den røde drage af Sidsel Sander Mittet. Jeg har læst alle de bøger hun har udgivet og jeg har generelt været vild med hendes idéer, verdener og karakterer. Der er lidt mere dystopisk over denne her bog og den hælder også lidt mere science fiction end fantasy i forhold til tidligere, så jeg havde lidt sværere ved at komme ind i bogen. Men det er en spændende start og jeg er så spændt på at se hvor det fører henad.

Jeg nåede lige at starte på den første bog i Næslandet, Legenden om Querqus skjoldet af Eva Egeskjold, men jeg læste den først færdig om mandagen, på månedens sidste dag og i skøn solskinnet. Jeg har set den her bog så mange steder, men for at være ærlig så har jeg aldrig været fan af forsiderne og har lidt overset den, fordi der ikke var meget der tiltrak mig ved den udefra. Men jeg må også lidt æde mine ord, for jeg var så glad for at jeg tog mig sammen til at læse den, for jeg var så fascineret af den her historie og den her verden, og det er helt klart en serie, jeg skal læse videre i. Det er en historie om en meget ung pige, der er udvalgt til en opgave, hun ikke selv ved noget om. Heller ikke hendes egne evner. Og det var det, der virkelig gjorde mig interesseret i bogen, fordi den tager den her “chosen one” trope og viser os den fra en helt anden side, af en der er i det store og hele ret uforberedt, og i tvivl om hvad det er meningen hun skal gøre. Den sidste bog jeg læste i maj var Tir-Nâzrals arving af Mads Shack-Lindhardt, der overraskede mig ved at tage udgangspunkt i idéen om at bøgernes verdener egentlig er en slags parallelle verdener som man kan rejse til. Jeg følte mig dog mere forvirret end interesseret, og jeg endte med at synes at bogen var god, men ikke fantastisk og jeg tror, jeg ender med at låne resten af serien på biblioteket.

Det her var et langt indlæg om alle de 21 bøger jeg læste i løbet af maj. Og jeg er ret overrasket over hvor mange bøger jeg læste, men det var en meget blandet oplevelse og der var bøger, jeg ville ønske havde gjort et større indtryk på mig. Til gengæld har jeg også fundet flere nye serier, der skal på min ønskeliste, og jeg har nydt at fordybe mig så meget i dansk fantasy.

TL:DR I maj måned læste jeg 21 bøger, og 19 af dem var danske fantasy eller science fiction bøger. Hele måneden var en blandet oplevelse af overraskelser, skuffelser, lysende favoritter og en masse fantastiske verdener.

Hvad læste du i maj?

Og som altid: rigtig god læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.