Læs hvad du har lyst til ~ Readathon læseliste

I dag starter der et månedlangt readathon, der hedder Whatever You Want-athon. Det er et readathon, hvor du egentlig kan læse præcis hvad du har lyst til, som navnet også antyder. Det smarte er, at det er helt op til en selv hvor meget man læser. Selvom der er 15 udfordringer, behøver man ikke at læse 15 bøger, man kan godt læse en bog til flere udfordringer. Og når man melder sig til, sætter man selv det mål man vil forsøge at nå. Jeg har sat mit mål til 10 bøger, for jeg har haft meget svingende motivation og læselyst på det seneste. Godt nok har jeg fundet en bog til hver udfordring, men rigtig mange af dem kan også gælde for andre. Og mit mål er som sagt bare at nå at læse 10 bøger og så vil jeg være rigtig godt tilfreds.

Der er også nogle forskellige muligheder for at opsamle point, og være en del af et hold, hvis man har lyst til at gøre lidt mere ud af det. Jeg er på holdet Epic & High, og det betyder at jeg får ekstra point for alle de bøger jeg læser, der er i genren episk og/eller fantasy. Så ja, det har jeg selvfølgeligt også planlagt min læseliste efter. Der er desuden også ekstra point for at klare de forskellige udfordringer, hvis en bog har LGBTQ+ temaer og flere andre ting. Det er alt sammen forklaret rigtig godt i Maddie fra Book Browwing Blog’s annonceringsvideo og den opfølgende FAQ. I det her indlæg vil jeg hurtigt gennemgå mine valgte bøger til de forskellige udfordringer.

En bog med en forside, der minder dig om et pride flag (behøver ikke være regnbueflaget, det kan også være et af de mange andre).

Til denne her udfordring har jeg valgt at læse The Kingdom of the Wicked af Kerri Maniscalco, hvis sort/grå/lilla forside minder mig rigtig meget om det aseksuelle pride flag. Den her udgave af bogen har dog en eksklusiv forside, da det er FairyLoot udgaven. Det er en historisk fantasy, der foregår i Italien, og handler om en pige, hvis søster bliver brutalt myrdet og så laver hun vidst en aftale med en form for dæmon for at finde frem til hvem der har gjort det.

En forfatters debutroman.

Jeg har rigtig mange debutromaner på min hylde med ulæste bøger fra bogbokse efterhånden og derfor har jeg en del at vælge imellem. Jeg har derfor valgt en bog, jeg også for nyligt har set Maddie selv læse, og som jeg håber jeg vil kunne lide, nemlig A Dark and Hollow Star af Ashley Shuttleworth. Det er en female/female Fae romance, så vidt jeg ved, og jeg er ret spændt på hvad linjen “Chose your player” på bagsiden skal betyde.

En indie- eller selvudgivet bog.

Det her er den udfordring, jeg har haft mest besvær med, for jeg har ikke ligefrem ret mange selvudgivne bøger på mine hylder. Men jeg kom i tanke om at jeg har fundet Furtuna Sworn af K. J. Sutton på Mofibo og det er en indieudgivet fantasyromance, som jeg har hørt Becca fra Becca and the Books snakke virkelig meget om. Det eneste jeg ved er, at det handler om en pige kaldet Fortuna, der er et mareridt, og hvis bror er forsvundet. Og så er der noget med en mystisk Fae mand, som tilbyder hende at hjælpe med at finde broren mod at hun gifter sig med ham.

En bog der passer på en udfordring fra et TBR spil (hvis man ikke selv har et, kan man altid vælge en udfordring fra en YouTubers spil).

Det er mit hed, at Maddie selv endte med at få udfordringen “big book” til hendes juni TBR spil, for det passer umådeligt godt på mange af de bøger, jeg havde tænkt på at jeg gerne ville læse. Og derfor er der egentlig mange af dem her, der kan passe på den her udfordring, men jeg har specifikt valgt Malice af John Gwynne. Jeg ved ikke ret meget om bogen, men det er en af de voksenfantasyserier, jeg tit får anbefalet og jeg forventer både noget politisk intrige og episke rejser.

En bog fra en “boglig creator’s” liste over yndlings (all time, for et bestemt år eller en genre eller noget helt fjerde).

Der var så mange muligheder på det her punkt, så jeg har valgt at gå med en serie, jeg gerne vil læse videre i inden der går alt for lang tid og jeg glemmer de mange detaljer fra den første bog. Derfor vil jeg gerne læse The Mime Order af Samantha Shannon, som er bog to i Ashleigh fra A Frolic Through Fiction’s yndlingsserie The Bone Season. Den frøste bog føler en clairvoyant Paige i en fjern fremtidsverden hvor clairvoyance er ulovligt. Bogen er en ret vild genreblanding og jeg er spændt på, hvordan serien fortsætter.

Genlæs en bog, du godt kan lide.

Jeg endte med at få 2 udgaver af Sorcery of Thorns af Margaret Rogerson i to forskellige bogbokse. Da jeg læste den første gang var jeg ret vild med den, så nu læser jeg den anden udgave, delvist også for at få den af min hylde og dels fordi jeg gerne vil læse historien igen og finde ud af om den er så god som jeg husker.

En bog der er uden for din komfortzone.

Det kræver måske lidt bøjning af reglerne her, for episk og high fantasy er rigtig meget min komfortzone, men jeg føler mig alligevel ret intimideret af den bog jeg har valgt. The Fifth Season af N. K. Jemisin er lidt en blanding af science fiction og fantasy elementer og på trods af at den får rigtig meget ros af alle jeg kender, der har læst den, så lander den stadig lidt uden for min komfortzone. Oven i det har jeg også hørt at der er en del af bogen, der er skrevet i 2. person, hvilket jeg er meget spændt på om jeg kan lide at læse.

En bog med POC repræsentation.

Den her udfordring er den perfekte mulighed for at læse The Dragon Republic af R. F. Kuang, som er bog 2 i Poppy Wars trilogien. Den ret brutale fantasyfortælling er inspireret af rigtige begivenheder i kinesisk historie og det er en vidunderligt ikke-vestlig historie.

Et buddy read.

Til det her readathon er der organiseret en Discord server, hvori man også har mulighed for at aftale og afholde forskellige fælleslæsninger. Jeg har valgt at tilslutte mig fælleslæsningen af Spellslinger af Sebastien de Castell. For mig er det en genlæsning, men det er næsten 2 år siden jeg har læst bogen og jeg kan overhovedet ikke husk nok til at fortsætte serien. Det eneste jeg kan huske er, at vi følger 16-årige Kell, der skal til at tage hans Mage prøver, men der er bare det ved det, at hans magi er mere eller mindre forsvundet og det leder ham ind på en vej ingen kunne have forudset.

En bog, hvis forside har dit holds farve.

Hold Epic & High har holdfarven sort, så der er mange muligheder, især i fantasygenren er sorte farver meget typiske. I sidste ende har jeg valgt en af mine mest ventede udgivelser fra sidste år, som jeg ikke nåede at læse og det er The Invisible Life of Addie LaRue af V. E. Schwab. Den udgave jeg har er fra Illumicrate og har en eksklusivversion af UK forsiden, der er sort i baggrunden i stedet for blå og har hvide og sølvfarvede detaljer. Jeg har været vild med Schwabs andre voksenfantasybøger, så jeg er meget spændt på denne her, da mange siger den er meget anderledes end hendes andre bøger. Helt kort handler den om Addie, der i 1700-tallets Frankrig laver en aftale med en dømon af en art, om at få evigt liv – til gengæld for at alle glemmer hende lige så snart hun forlader deres synsfelt.

En bog, du tror du vil give 5 stjerner.

Alle jeg kender elsker den her bog. Så jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg vil give 5 stjerner til The House in the Cerulean Sea af T. J. Klune. Er der stadig nogen, der ikke har hørt om den bog? Jeg er simpelthen så spændt! Og så udkommer den endda også på dansk lige om lidt med titlen Eventyrhuset.

En bog du har købt/fået inden for det seneste år.

Det er en ret åben udfordring, så jeg har tænkt meget på og har valgt en bog, jeg ikke nåede at læse i april til #WitchlandsAlong. Derfor vil jeg læse Windwitch af Susan Dennard, som er bog 2 i serien og har nærmest en helt sort forside. I den første bog i serien følger vi Safi, der er en Truthwitch, hvilket betyder at hun kan se om folk siger sandheden eller ej. Og i en verden på randen af krig er det en evne, mange vil dræbe for.

En bog valgt ved en afstemning.

Jeg valgte at lægge den her afstemning op på det dedikerede rum på Discord serveren og udvalgte 4 af mine ældste, ulæste bøger fra bogbokse. Og vinder blev Bone Crier’s Moon af Kathryn Purdie. Jeg har hørt virkelig meget blandet om den her bog, så jeg aner ikke, hvad jeg skal forvente. Det er en historie om en pige, som næsten er klar til at være Bone Crier. Det vil sige, at de hjælper døde med at krydse over. Men for at blive helt klar, skal man gennemgå et ritual hvor man skal slå sin sande kærlighed ihjel. Men til ritualet kommer kun en ung mand, der er ude på sin egen mission: hævn over Bone Crier’ne, fordi de slog hans far ihjel.

En bog med disability og/eller mental health repræsentation.

Okay, hørt her. Jeg synes der burde være meget mere repræsentation af både fysisk og mentalt helbred i fantasylitteratur. Det er ofte nogle ret voldsomme ting, som karaktererne går igennem og alligevel ender alting i fryd og gammen – og helst et par unger. Jeg er ikke 100 % sikker på, at den bog jeg har valgt rent faktisk lever op til kravet, men jeg har en fornemmelse af det. Forfatteren plejer i hvert fald ikke at være bange for at lade hovedpersonen i den her serie komme ud for ret traumatiserende oplevelser, og rent faktisk også kæmpe med eftervirkningerne af dem. Derfor vil jeg endelig se om jeg ikke kan indhente #elderlingalong og læse Fool’s Errand af Robin Hobb. Det er den første bog i Tawny Man trilogien og vi følger igen karakterer fra Farseer trilogien, så at fortælle noget om handlingen ville være store spoilers.

En bog, hvis titel starter med det sidste bogstav i titlen på den foregående bog, du har læst.

Er det forvirrende sagt? Måske kan jeg bedst forklare det med de bøger, jeg har tænkt på. Til den her udfordring har jeg valgt at læse Arcanum Unbounded af Brandon Sanderson. Den her titel starter med A, så hvis jeg læser den efter at jeg har læst The House in the Cerulean Sea, hvis titel slutter med A, så gennemfører jeg den her udfordring. Giver det mere mening? Bogen er en samling af længere noveller i Cosmere universet, og jeg har fået at vide at det især er godt at læse Stormlight historien “Edgedancer” før man læser bog tre i den serie. Det er egentlig min primære grund til at jeg har valgt at læse bogen nu, og så håber jeg samtidig på at det måske kan give mig lidt mere insight i hvordan Sandersons mange serier hænger sammen.

Og det er sådan set alle de bøger, jeg har planer om at læse i anledning af Whatever-You-Want-athon. Der er stadigvæk masser af tid til at nå at deltage, hvis man har lyst.

Og hvis ikke, så som altid; rigtig god læselyst!

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.