Jeg forsøgte mig med ARC August ~ august tilbageblik

Reklame: indlægget indeholder anmeldereksemplar fra Flamingo, markeret med *, foruden et del digitale anmeldereksemplarer fra NetGalley, ligeledes markeret med *. Alle meningerne er mine egne.

Man skulle ikke tro det ud fra billedet, men jeg har faktisk haft en rigtig god læsemåned i august. Jeg vidste, at jeg gerne ville forsøge mig med et fænomen, der mest findes i den amerikanske online bogverden: Arc August. En “arc” er en “advanced reader’s copy”, og det er basalt set et tidligt eksemplar af en bog (enten fysisk eller digital), som sendes ud til anmeldere inden udgivelsen. Jeg har i et par år været medlem på NetGalley, som er en portal hvor man kan requeste digitale arcs. Og jeg har været håbløst bagud med dem, jeg er blevet godkendt til lige siden. ARC August går ud på at man forsøger at få læst nogle af alle de bøger, man har liggende til anmeldelse – og anmeldt dem. Og jeg havde rigtig stor succes med det. Jeg læste og anmeldte 13 titler på NetGalley, foruden at jeg nåede i bund i stakken af mine fysiske anmeldereksemplarer herhjemmefra. Indtil jeg blev godkendt til et par mere på NetGalley og modtog et par mere med posten, men min pointe er, at jeg har fået meget bedre overblik og føler mig mere ovenpå.

Så der er 11 bøger på billedet og i alt har jeg læst 25 bøger i løbet af august. Det er virkelig mange og jeg har erfaret at jeg læser ebøger rigtig hurtigt, men jeg nyder ikke formatet særligt meget. Jeg har også brugt mit Mofibo abonnement rigtig meget denne her måned og har lyttet til 8 forskellige bøger.

I løbet af august deltog jeg meget lowkey i et Avatar: The Last Airbender tematiseret readathon og det årlige Shakespeare inspirerede All the World’s a Page Sidstnævnte gjorde jeg kun ved at tilegne et udfordring til hver af alle de bøger, der i forvejen var på min læseliste, og det var i det hele taget en ret overfladisk deltagelse. Jeg har indhentet #Elderling-along og The Brontë Project, mens jeg stadigvæk virkelig nyder at deltage i Spellslinger readalong.

Jeg ville normalt skrive om bøgerne i den rækkefølge jeg har læst dem i, men denne her gang gør jeg det lidt anderledes. Først vil jeg starte med alle de bøger, jeghar læst fra min TBR og Mofibo og derefter alle de NetGalley-eksemplarer, jeg har fået læst i løbet af august.

Det er næsten blevet en vane at starte måneden ud med at læse den næste bog i vores Discord-buddy read af Spellslinger serien, så en af de første bøger jeg læste var Charmcaster af Sebastien de Castell. Dette er den tredje bog i serien og et skridt op fra den foregående bog. Jeg nød at se karakterernes udvikling og Kellen bliver blot viklet mere og mere ind i et politisk spil, som han slet ikke føler han kan klare sig i. Det er en ny favorit i historien og jeg er så spændt på at se hvor historien går hen herfra.

Jeg har stadigvæk rigtig meget lyst til at læse romance, så jeg kastede mig over næsten en hel serie. Jeg modtog tidligere den fjerde og sidste bog i Briar U serien af Elle Kennedy til anmeldelse, så jeg endte med at læse de tre sidste bøger i serien næsten lige i træk. Jeg var ikke særligt imponeret over Chancen, som ikke rigtig føltes som om den havde særligt meget med Briar at gøre, men til gengæld var jeg vild med Brenna og Jake som par. Derimod var jeg vild med Spillet, der måske er en af mine favoritter i serien og Hunter og Demi er nogle af mine yndlingskarakterer i den nye serie. Slutningen på serien var *Udfordringen og handlede om Taylor og Connor. Jeg kunne godt lide bogen, men det var ikke en ny favorit. Jeg tror stadigvæk jeg foretrækker Off-Campus serien over Briar U, men jeg har virkelig nydt at fordybe mig i serien på den her måde.

Hvis der er en bog, der har pirret min nysgerrighed længe, så er det den berømte første udgave af The Hobbit af J. R. R. Tolkien. Jeg ved ikke, hvor kendt det er at Tolkien faktisk gik tilbage efter udgivelsen og lavede ændringer i bogen, før udgivelsen af The Lord of the Rings og for at få dem til at hænge sammen. Det meste af bogen er det samme, med undtagelse af kapitlet hvor Bilbo møder Gollum. Den her første udgave er knap så dyster, fordi Ringen ikke er The One Ring endnu, og på den måde endte bogen med at få en lidt anderledes stemning. Det er ikke så meget et spørgsmål om jeg foretrækker den ene eller den anden udgave, jeg synes ikke det giver mening at stille det spørgsmål, men jeg var vild med det, den her udgave tilføjer til min kærlighed til Middle-earth.

Min fortsatte læsning af årstisantologierne af digte bragte mig til A Poem for Every Summer Day af Allie Esiri. Jeg var ikke lige så vild med denne her samling som helhed, som jeg var med Spring-bogen, og der var lidt for mange digtere der gik igen lidt for ofte. Jeg savnede mere bredde, men jeg fandt også nogle virkelig fantastiske digte. Det er stadigvæk min plan at fortsætte med at læse Autumn og Winter næst, og jeg nyder den her enkle måde at læse mere lyrik i min hverdag.

Til det Avatar inspirerede readathon valgte jeg at være Waterbender og kombinere de fire udfordringer to og to. Så førs læse jeg The Bright and the Pale af Jessica Rubinkowski, som kombinerede udfordringerne “sne” og “blå”. Bogen overraskede mig rigtig meget og jeg er så spændt på hvor historien går hen efter den overraskende slutning. Det er en historie, hvor magiske eller overnaturlige evner virkelig har konsekvenser og jeg var vild med det. Den anden bog var The Sisters Grimm af Menna van Praag, der kombinerede “søskende” og “måne”. Jeg havde ingen anelse om, hvad jeg skulle forvente af denne her bog, for det er ikke en, jeg har hørt noget om siden jeg fik den i en Illumicrate boks. Det er en ret dyster bog der blander det overnaturlige med det mundane på en måde, jeg ikke kunne få nok af. Desværre er den skrevet på en meget speciel stil, hvor vi konstant skifter synsvinkel og tidslinje, så det var en ret forvirrende læseoplevelse. Jeg troede at det var en standalone, men der udkommer åbenbart en efterfølger næste år og jeg ved ikke helt, hvordan jeg har det med det.

Det står ikke længere helt klart, hvorfor jeg havde sat den næste bog på min læseliste, men jeg kan kun sige at jeg er glad for det. Jeg har læst af forfatteren før, men der er noget ved denne her samling af noveller, som har gjort mig helt hooked på hendes forfatterskab og har givet mig lyst til at læse alt hun har skrevet. Det er How Long ’til Black Future Month? af N. K. Jemisin. I den her bog er der noveller, der senere udviklede sig til flere af hendes romaner og serier. Og jeg er blæst bagover af, hvor mange awesome idéer hun har alene i den her bog. Hvis man er nysgerrig på hendes bøger, er det et godt sted at starte, jeg er i hvert fald hoppet i med begge ben.

Det har taget lang tid, men jeg er også endelig blevet færdig med at lytte til den næste bog i Realm of the Elderlings. Og jeg tror faktisk også, at The Golden Fool af Robin Hobb er en ny tilføjelse til mine favoritter i hele serien, hvis ikke ligefrem min absolutte favorit. Det er sjovt, for det er en rigtig lang bog og rent actionmæssigt sker der ikke ret meget. Men der sker meget karakterudvikling og jeg elskede det. Jeg er ret nervøs for den næste bog, Robin Hobb har det med at skrive bøger, der river en lige i hjertet. Og jeg glæder mig egentlig til det. Jeg har forsøgt at indhente #Witchlandsalong også, og har lyttet til Sightwitch af Susan Dennard. Det er en længere novella, der hører til i mellem bog to og tre i serien. Det er ikke fordi jeg ikke kunne lide bogen, der fungerer både som en prequel og en udvidelse af universet, men jeg er i tvivl om hvor nødvendig den var at læse. Men den gav en rigtig spændende baggrund til en karakter, vi ikke ved ret meget om fra selve romanerne, så jeg er glad for at jeg trods alt har det med.

Jeg har også næsten indhentet det, jeg er bagud i The Brontë Project. På nuværende tidspunkt er jeg stadigvæk i gang med at læse Shirley af Charlotte Brontë, og mangler lige over 200 sider. Men jeg har ikke nogen tvivl om, at jeg bliver færdig med den i løbet af i dag. Så langt som jeg er nået, er jeg godt underholdt, opslugt nok af historien til at ville vide hvordan det går karaktererne, men det er ikke en ny favorit. Efterhånden synes jeg, at der tegner sig et mønster i, at jeg først rigtig er vild med Brontë søstrenes bøger, når jeg har haft et stykke tid til at tænke over hvad jeg har læst.


Resten af bøgerne, jeg har læst, er alle de digitale eksemplarer, jeg havde liggende fra NetGalley. Nogen af dem havde jeg haft liggende rigtig længe, så det var på alle måder rart at jeg fik dem læst og give feedback på dem.

Først og måske en af dem, jeg var mest spændt på, var en bog jeg blev automatisk godkendt til. Det er den fjerde bog i serien Good Night Stories, *Good Night Stories for Rebel Girls: 100 Real-Life Tales of Black Girl Magic af Lilly Workeneh. Jeg håber virkelig meget at denne her bog også bliver oversat til dansk, for jeg tror det er min favorit i serien, som jeg har læst ind til videre. Der er så mange forskellige historier i den her bog og de har alle sammen det til fælles at de er vildt inspirerende og alle burde kende dem.

Der var ret mange af disse arcs, som endte med at være rigtig skuffende og en enkelt, jeg decideret ikke kan lide. En af dem der skuffede mig var *Lost Girl af Holly Kammier, der gerne ville være en medrivende mysteriefortælling, men mest er en flad fortælling om en kvinde, der overhovedet ikke har nogen realitetssans og udnytter og sårer dem omkring hende igen og igen uden at tænke over det. Meget af det samme kan man sige om *All the Better Part of Me af Molly Ringle. Det skulle være en rørende historie om en fyr i midten af 20’erne, der stadigvæk er ved at finde ud af sin seksualitet. Det er et “hul” i markedet, der ikke er mange historier om, men i stedet for ender det med at blive en “uventet graviditet” historie og nu har jeg læst en del anmeldelser af folk, der identificerer sig som biseksuel, men selv om man ikke gør, er det tydeligt at historien spiller på og lægger sig på en el del trætte stereotyper. Jeg blev også fælt skuffet over *A Question Mark is Half a Heart af Sofia Lundberg. Hvor jeg håbede på en sød second chance romance, handlede det meste af bogen om et midaldrende kvinde, som skammer sig så meget over sin barndoms fattighed, at hun har løjet over for alt og alle, især hendes mand og datter. Det er som om hovedpersonen er totalt ude af stand til at føle noget som helst, og helt tjekket ud af virkeligheden. Jeg kunne godt lide at bogen overraskede mig med hvordan mødet med hendes fortid og barndomsven gik, men det opvejede ikke at jeg virkelig ikke brød mig om hende eller hendes handlinger.

Hvis jeg kort skal nævne en bog, jeg virkelig ikke kunne lide og en af de få jeg nogensinde har givet 1 hjerte, så er det *Slingshot af Mercedes Helwein. Jeg har rigtig mange problemer med den bog, problemer som andre også har og skriver rigtig gode anmeldelser om. Her vil jeg blot nøjes med at sige, at det her er en bog, jeg ville ønske jeg ikke havde læst.

Jeg var til gengæld rigtig glad for *Michigan vs. The Boys af Carrie S. Allen. Der er meget af bogens stemning, der minder mig om Bjørneby af Fredrik Backman, lige fra et par af karakterernes skildring til det åbenlyse i at det handler rigtig meget om ishockey. Men på trods af sammenfaldene, er det to helt forskellige historier og jeg håber ikke, at man overser denne her til fordel for Backman. Det er en af de få, jeg har læst i den her måned, som jeg godt kunne finde på selv at købe. En anden bog der endte med at overraske mig var *When Life Gives You Lemons af Fiona Gibson. Viv er muligvis en af de mere relaterbare karakterer jeg har læst om den her måned, selvom jeg er langt fra en 50-årig kvinde midt i en skilsmisse, som sidder fast i et job hun hader. Men det jeg godt kunne lide ved bogen er, at det er en historie om at hun selv tager stilling til sit liv, til hvad hun vil både med job og kærligheden og ikke mindst bare for sig selv. Det var en forfriskende historie at læse, der faktisk fik mig til at føle noget.

Langt de fleste af disse NetGalley eksemplarer endte jeg nemlig med at være ret middelmådigt interesseret i. Således følte jeg at flere af dem var ret midtvejs i forhold til mit engagement, karaktererne og selve plottet. Det gælder blandt andet *A Dozen Second Chances af Kate Field, hvor jeg ikke var fan af romancen, men ret interesseret i alt det med Eve og hendes søster Faye og *From L.A. With Love af Cassie Rocca, føltes som to bøger mast sammen i en, hvor hele første halvdel er et flashback til karakterernes første møde. Måske skulle det være for at give et blik ind i deres konflikt, men det trak tænder ud at læse og fik mest af alt karakterernes nye møde og konflikt til at føles overflødig og gentagende. Det gælder også for *Holding On af Stacy Finz, der starter ud med at vise karakterernes første møde, som ligger til grund for deres misforståede opfattelser af hinanden da de mødes igen. Der var rigtig mange gode elementer i historien, men den endte med at være ret forglemmelig.

Jeg nød store dele af *The Merchant and the Rogue af Sarah M. Eden, der er en historisk mystery romance. Men det var helt sikkert mysterieelementet, der trak i mig. Bogen er den del af en serie om Penny Dreadful forfattere, og derfor er historien konstant afbrudt af kapitler af disse Dreadfuls, hvilket tog mig helt ud af historien hver gang. Der var lidt for meget presset ind i historien i *Between the Bliss and Me af Izzy Mason, der havde glimt af en spændende og rørende historie, men aldrig rigtig nåede den dybde jeg kunne ønske mig. Og endeligt var jeg underholdt af *Meet Me at Midnight af Jessica Pennington, men også irriteret over hvor meget hovedpersonerne var ude af stand til at tale sammen.

TL;DR: Jeg læste 25 bøger i august, hvoraf de 13 af dem var digitale anmeldereksemplarer.

Læste du nogle gode bøger i august? Hvad gør du, hvis du ikke kan lide en bog du er ved at læse, gør du den færdig?

Og som altid: rigtig god læselyst!

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.