To readathons og en bogmesse ~ september tilbageblik

Reklame: indlægget indeholder anmeldereksemplarer fra forlagene Palatium Books og Ulven og Uglen.

September var en ret vild måned. Jeg deltog i 2 månedlange readathons, som du kan læse mere om her: September læseliste, jeg var tre dage i Esbjerg til årets Fantasy Festival sammen med min kæreste, hvor jeg blev totalt overvældet af at være tilbage. Det var en weekend med rigtig meget gensynsglæde, og mulighed for at møde en masse nye mennesker, jeg har snakket med længe, men aldrig mødt før. Det var supernørdet og vildt hyggeligt. Det har også været en ret stressende måned på det ikke-boglige plan, men det har ikke alt sammen været negativt.

I bøger gik september rigtig godt og jeg har læst 19 bøger, hvordan de 16 er nogen jeg ejer fysisk. Jeg har læst og givet feedback på de allersidste af mine digitale arcs fra NetGalley, som jeg havde et stort projekt i gang med tilbage i august, så nu har jeg en helt vild feedbackprocent på 97%, og det er kun fordi en af de tidligere bøger ikke er at finde derinde mere. I september deltog jeg fortsat i en fælleslæsning af Spellslingerserien og ikke mindst #elderlingalong, som stadigvæk kører stærkt. Vi har to bøger tilbage i Spellslinger fælleslæsningen, og med hensyn til Robin Hobb har vi nu færdiglæst de første 3 trilogier. I september startede @bogfeber og @cherryblossomreads‘ fælleslæsning af The Raven Cycle også, og den er jeg hoppet med på og nyder at annotere mine bøger her ved min 3. læsning af serien.

Og så deltog jeg selvfølgelig i Bookoplathon og Magical Readathon: Orilium, og det lykkedes mig at færdiggøre min læseliste til begge readathons på nær en enkelt bog til Magical Readathon, som egentlig ikke var nødvendig men blot en ekstra udfordring. Så alt i alt gik det rigtig godt med mine mange planer. Jeg har skubbet septembers bog til The Brontë Project en lille smule, fordi jeg simpelthen løb tør for tid og fordi Jane Eyre også passer rigtig godt til mit læsehumør i oktober.

Jeg startede måneden med at læse et par romancebøger mere, for humøret var stadig meget i den retning efter sommeren. *Hvorfor lyve? af Carey Heywood er den uafhængige efterfølger til Hvorfor nu?, og følger to af sidekaraktererne fra den første bog. Jeg var meget større fan af forholdet i denne her bog og derfor endte jeg også med at være større fan af denne bog, på trods af nogle problematiske ting i starten af bogen. Lidt på samme måde er *Hjem til Holly Close Farm af Julie Houston ikke en direkte efterfølger til En landsbyaffære, men den er skrevet af samme forfatter og har lidt den samme atmosfære.

Jeg gik efter at læse en stor del af mine ulæste bøger fra bogbokse i september og en af de første jeg fik læst var The Ones We’re Meant to Find af Joan He. Jeg kunne rigtig godt lide hendes debutroman, men denne her bog er meget anderledes. Det er en dystopisk science fiction bog og jeg var overraskende vild med den. Jeg har set et par blandede anmeldelser på bogen, men for mit eget vedkommende synes jeg at både det dystopiske samfund og plottet fungerede virkelig godt. Jeg var en smule skuffet over Dangerous Remedy af Kat Dunn, der foregår i tiden efter den franske revolution. Jeg kunne godt mærke at det er et tidsperiode forfatteren ved meget om, men selv om plottet var godt skruet sammen, var jeg ikke vildt interesseret i karaktererne, der var så talrige at jeg blev ret forvirret. Jeg kunne godt finde på at fortsætte serien, for selve historien kunne jeg godt lide. En anden mere science fiction bog jeg læste var This Golden Flame af Emily Victoria. Den kom lidt som en overraskelse for mig, og jeg nød den ret meget. Det er en historie om kunstig intelligens, androids og lidt magiske elementer i form af runer og sådan. Det er en historie, jeg godt kunne finde på at læse igen, for det er en enkeltstående bog og virkelig god.

Soulbinder af Sebastien de Castell er den fjerde bog i Spellslinger-serien og jeg nyder at jeg er med i den her fælleslæsning af serien. Det er svært for mig at sige noget om bogen uden at afsløre for meget om de foregående, men jeg vil sige at der var stor enighed om at det her var en af de bedste bøger i serien. Det føltes som at vende hjem igen, da jeg gik i gang med at læse The Raven Cycle af Maggie Stiefvater, det er så længe siden at jeg har læst serien sidst, men det er en af mine yndlingsserier og sådan har jeg det stadigvæk nu hvor jeg er gået i gang igen. Den første bog her er ikke min favorit i serien, men jeg elsker vennegruppen så meget, og jeg opdagede så meget foreshadowing i denne her omgang. The Dream Thieves er bog to i serien og en af mine absolutte favoritter. Der er et lidt større fokus på karakteren Ronan, som er en af mine yndlingskarakterer helt overordnet set. Stiefvater skriver på en måde, som jeg ganske enkelt bare elsker at forsvinde ind i.

En af de bøger, jeg har fået i bogbokse, som jeg har set meget blandede anmeldelser af før jeg læste den, er Star Daughter af Shveta Thakrar. Det er en fantasy for unge, der handler om en pige der er halvt menneske, halvt stjerne, og som har en del inspiration fra Hindu mytologi. Men jeg endte med at blive meget positivt overrasket over historien og plottet. Det er ikke fordi det blev en ny yndlingsbog, men den var underholdende, overraskende og godt skrevet. Til gengæld var jeg ikke særligt stor fan af Forest of Souls af Lori M. Lee, der skulle handle om en form for levende skov og mennesker med shamanistiske evner. Men jeg følte mig totalt forvirret hele vejen igennem og jeg havde aldrig et klart billede af hvad den her verden gik ud på. Det er jeg ikke engang helt sikker på nu, selvom det er gået flere uger siden jeg har læst den.

Helt modsat har jeg det med The Prison Healer af Lynette Noni. Denne her bog havde alt det, jeg gerne vil have: et komplekst karaktergalleri med karakterer man kan genkende og føler en interesse i, virkelig spændende omgivelser og ikke mindst et plot der blev ved med at overraske mig. Historien foregår i et ret så voldsomt fængsel, hvor det er alment kendt at du ikke overlever, og det meste af plottet centrerer sig omkring en række af magiske tests, som hovedpersonen skal udføre på vegne af rebellernes dronning. Jeg tror det er en af mine favoritter fra den her måned og jeg kan kun anbefale den.

Når det kommer til de bedste bøger jeg har læst i september, så er der ikke nogen tvivl om, at det må og skal være *Kymoras masker af Tobias Stenbæk Bro. Dette er den tredje bog i serien Et varsel om Storm, der følger tre brødre i riget Agamore og deres rejse ud for at styre deres egen skæbne efter deres fars død. Denne her tredje bog har visse elementer af et krimimysterie i sig, men i stil med de to foregående bøger er det også en bog der emmer af forfatterens kærlighed til klassiske ridderfortællinger og viden om historiske emner. Det er en dansk fantasyserie for voksne og en af de bedste. Hvis der kun skal tages en anbefaling med herfra, så er det denne her bog.

Jeg var så heldig at forlaget godkendte mig til et tidligt NetGalley eksemplar af Under the Whispering Door af T. J. Klune, hans nyeste udgivelse efter The House in the Cerulean Sea. Denne her bog er en vildt rørerende fortælling, der starter ud med at minde lidt om Dickens’ historie om Scrooge, men meget hurtigt bliver helt anderledes. Det er en fortælling om Wallace, der dør og kommer til en “way station”, hvor han møder færgemanden Hugo og de forelsker sig. Det er en svær bog at læse, for den har rigtig meget med døden at gøre, men den slog fuldstændig benene væk under mig og jeg tror det er den bedste bog jeg har læst af ham.

De to andre NetGalley bøger, jeg læste i september var to nye “minibøger” i Rebel Girls-universet. Jeg tror at de fleste kender til bøgerne Godnathistorier for rebelske piger, men der bliver også udgivet mindre bøger med et mere overordnet tema. Således læste jeg i september Rebel Girls Champions: 25 Tales of Unstoppable Athletes. Det er en rigtig fin tilføjelse til serien, her med fokus på sport i mange forskellige former. Det var spændende læsning og der var da en del af dem, jeg ikke havde hørt om. Den anden bog var Questions for Rebel Girls og det var mere en form for samtalebog med en masse spændende grafik og gode spørgsmål som man kan bruge til at tænke over eller starte en samtale. Det var en bog, der ikke ligefrem er skrevet med mig som målgruppen, som jeg tror den er god til dem, den er skrevet til.

Hen sidst på måneden har jeg været langt mere i humør til “spooky” bøger, så derfor passede det mig rigtig godt endelig at få læst The Damned af Renée Ahdieh. Det er efterfølgeren til The Beautiful, og jeg kan kun sige at hvis man var utilfreds med mængden af vampyrer i den første bog, så tager denne her bog virkelig revanche. Jeg elskede den, der er noget over det her univers, som jeg virkelig godt kan lide. Jeg blev meget positivt overrasket over Legendborn af Tracy Deonn, der er en moderne genfortælling af legenden om kong Arthur. Det var en virkelig kreativ måde at bruge legenden på og jeg var vild med hvor ægte karaktererne føltes. Godt nok blev jeg ret forvirret over hvordan hele den hemmelige orden var bygget op.

Jeg nåede lige at læse She Who Became the Sun af Shelley Parker-Chan, som også er lidt af en genfortælling. Der er elementer af historien om Mulan i denne her bog, og jeg tænker mere på den originale historie end Disneys version. Men i forfatterens forord fortæller hun også om de dele af kinesisk historie som har været med til at inspirere historien. Jeg læste bogen færdig på ret kort tid, og den gav mig alt det jeg også elskede ved The Poppy War. Men lad mig gøre det klart, jeg ønsker ikke at sammenligne de to bare fordi de er militærfantasy inspireret af kinesisk historie, og helt ærligt, så er der rigeligt plads til dem begge to. Jeg elskede personligt begge historier og jeg glæder mig så meget til at læse mere fra Shelley Parker-Chan.

For at være helt ærlig, så mangler jeg stadigvæk at læse de sidste par hundrede sider af Fool’s Fate af Robin Hobb i skrivende stund, men jeg har alle intentioner om at gøre bogen færdig i dag. Det er sjovt, for jeg har enkeltvis været ret glad for denne her trilogi, The Tawny Man, men som serie er den ret underligt sat sammen. Jeg vil vove at sige at Robin Hobb er godt på vej til at blive en af mine yndlingsforfattere, men altså, hvis jeg holder mig til den officielle plan for Elderling-along, så er jeg først færdig med hele serien om et år. Men jeg elsker det.

Hvad har du læst i september og var du med til fantasyfestival?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.