En storm før juletid af Camilla Davidsson

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: En storm før juletid.
Forfatter: Camilla Davidsson.
Serie: —
Oversætter: Rane Rørdam Knudsen.
Udgivet af: Palatium i 2022.
Sidetal: 311 sider.
Sådan læste jeg bogen: fysisk anmeldereksemplar fra forlaget. Bogen er læst på dansk, originalsproget er svensk.

Sidste år ved juletid var Alice en fremadstormende redaktør på det store Bremmer-forlag i Stockholm. Og så havde hendes kæreste netop friet til hende. Alt så godt ud. Men nu nærmer julen sig igen, og Alices situation er på ingen måde god. Hun er arbejdsløs, hun bor alene i en fremlejet lejlighed, og så har hun bare slet ikke lyst til at gå ud. Så på en måde passer det egentlig meget godt, at coronaepidemien rammer Stockholm.

Men de mange måneders isolation i lejligheden tærer på resurserne, og Alice bliver nødt til at tjene nogle penge. Så da hun får tilbudt at redigere et manuskript, siger hun ja. Også selvom det er skrevet af en mandlig krimiforfatter, der har kastet sig over feelgood-genren. For at gøre ondt værre er manuskriptet en julebog, og hvis der er noget, Alice slet ikke har lyst til, så er det at fejre jul. Men samarbejdet med forfatteren viser sig at være alt andet end kedeligt, og langsomt åbner Alice op over for julen – og fremtiden. Og er den der forfatter egentlig ikke også ret sød?

Hvad jeg godt kunne lide ved En storm før juletid:

  • Forfatterens skildring af hvordan lockdown kan påvirke en person er så spot on på mange punkter at det næsten er uhyggeligt.
  • Flere af bipersonerne var så charmerende at jeg ville ønske de havde været mere med.
  • Der er bare noget over bøger, der foregår ved juletid, som jeg godt kan lide.

Jeg kan virkelig godt lide julebøger. Bøger om jul, eller der foregår ved juletid eller på nogen måde har noget med jul at gøre. Og i de sidste par år er jeg derfor begyndt at læse flere juleromancer. Der er noget ved julen, som gør at romancebøger bare passer rigtig godt til genren i min verden. Så derfor var jeg også meget spændt på En storm før juletid.

I bogen følger vi Alice, der har haft et virkeligt hårdt år. Ikke nok med at hun har mistet sit arbejde, og den mand hun troede at hun skulle giftes med, for bogen foregår også i nutidens Sverige, midt i Corona pandemi og lockdown. Allerede der kan man næsten ikke andet end at have ondt af hende og håbe at det ender godt for hende, for det er godt nok meget at deale med.

Der går ret lang tid før vi får den fulde historie om hvorfor hun har mistet sit arbejde og hvorfor hendes forlovelse blev brudt, og min oplevelse var at der også gik lidt for lang tid. Rent historiemæssigt forstår jeg godt, at hun ikke bare buser ud med det, men det betyder også at der sker misforståelser fordi andre ikke ved hvor hun kommer fra. Det trak hele det romantiske aspekt af historien lidt ned for mig, og jeg følte mig ikke særligt investeret i deres forhold.

At historien foregår i vores tid omkring pandemi og lockdown, er nok ikke sidste gang jeg støder på det. Jeg synes til gengæld at det fungerer rigtigt godt, det giver en god anledning til at se på dating og alting i et andet perspektiv. Det rammer meget præcist hos mig, når Alice reagerer som hun gør.

I sidste ende var jeg ikke overbevist af bogen. Jeg kunne godt lide elementerne i den; lockdown perspektivet, hele plottet omkring den mystiske forfatter hvis bog Alice skal redigere, den søde ældre dame og pigen Polly, som Alice møder og lærer at kende og Alices problemer med hendes familie. Men som helhed følte jeg at alle delene var lidt for overfladiske. Det var en fin historie, men det var ikke en bog som slog benene væk under mig. Jeg kunne godt lide En storm før juletid, og følte mig okay underholdt.

Men jeg tror at bogen kunne være noget for dig, hvis du kan lide historier med noget på hjertet, historier som føltes moderne og nutidige, utallige forviklinger både i og uden for karakterernes kontrol eller en lille smule julestemning.

Og som altid: rigtig god læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.