Snehild af Anne-Marie Vedsø Olesen

Titel: Snehild.
Forfatter: Anne-Marie Vedsø Olesen.
Serie: Vølvens vej #1.
Oversætter: —
Udgivet af: Lindhardt og Ringhof i 2021.
Sidetal: 416 sider.
Sådan læste jeg bogen: fysisk bog fra min reol.

Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen …

Hvad jeg godt kunne lide ved Snehild:

  • Forfatteren har på bedste vis blandet det historiske med det fantastiske.
  • Snehild gennemgår en vild udvikling, som jeg nødt at følge med i.
  • Historien føles som et frisk pust til de mange fortællinger med udgangspunkt i mytologien.

Jeg havde allerede hørt meget godt om Snehild og historien, inden jeg gik i gang med at læse den. Og på en måde formåede jeg alligevel at blive overrasket. Jeg fløj igennem bogen, men det er ikke fordi den er overfladisk. Tværtimod formår forfatteren af få rigtigt mange dybere detaljer med. Grunden til at jeg læste den så hurtigt, er fordi den er sat rigtig godt sammen. Der er både plads til en masse karakterer og en masse plot og historie.

Fra starten af blev jeg suget med til jernaldertiden, som forfatteren formår at gøre levende for læseren uden at der bruges side op og side ned på at beskrive det. Jeg har aldrig været særligt historieinteresseret, men jeg fik en fornemmelse af at forfatteren var og at det er noget hun virkelig har sat sig ind i. Det er en anden tid, med en anden måde at omgås og tænke på verden på og selvom det er anderledes, så føltes det helt rigtigt for fortællingen. Det er mere makabert, mere barskt og alligevel kan man levende forestille sig det.

Og så synes jeg det var vildt fedt at tager bliver taget udgangspunkt i nordisk mytologi, men på en for mig ny måde. Det føltes som mere en naturlig del af Snehild og de andre karakterers verden, som noget man tror på og ikke noget magisk, sådan kan jeg bedst beskrive det. Måske er det også fordi at vi i bogen møder karakterer og mytefortællinger, som jeg ikke kan huske at jeg har hørt om før. Det er velkendt og nyt på samme tid og jeg tror det er noget af det, der virkelig gjorde mig hooked på fortællingen.

For hooked, det blev jeg. Det er ikke kun en spændende historisk fortælling eller en ny vinkel på myterne, men det er også et spændende plot om magt og magi, loyalitet, styrke og at tro på sig selv. Det er en historie om hvor langt man vil gå for at få magt eller for at få hævn, og hvor langt man kan gå før man mister sig selv.

For mig endte Snehild med at være en af de bedste bøger jeg læste i 2022, for jeg kunne slet ikke lægge den fra mig igen. Lige fra starten er der meget spænding fra da Snehild bliver født under et stormvejr, og ikke mindst da ypperstepræstinden forsøger at rydde hende af vejen. Det bliver starten på Snehilds rejse for at finde sig selv og sin styrke. Snehild gennemgår en stor udvikling fra et barn til en stærk, ung kvinde, men også flere af sidekaraktererne får en dybde, der gør at man bliver rørt af deres skæbne.  

Jeg vil anbefale Snehild ikke bare til fantasylæsere, men også til fans af historisk fiktion. Hvis du kan lide dramatiske opgør, intriger og hemmeligheder, så kan det være at bogen er noget for dig. Men jeg mener bestemt også at man kan elske bog som fantasyfortælling. Det er en bog som favner bredt.

Og som altid: rigtig god læselyst!

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.