Atlas – Historien om Pa Salt af Lucinda Riley og Harry Whittaker

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Atlas – Historien om Pa Salt.
Forfatter: Lucinda Riley og Harry Whittaker.
Serie: De syv søstre #8.
Oversætter: Birgitte Brix.
Udgivet af: Cicero i 2023, først udgivet på engelsk med titlen Atlas – The Story of Pa Salt i 2023.
Sidetal: 672 sider.
Sådan læste jeg bogen: fysisk anmeldereksemplar fra forlaget, læst på dansk.

Jeg har også anmeldt alle de foregående bøger i serien her: De syv søstre, Stormsøsteren, Skyggesøsteren, Perlesøsteren, Månesøsteren, Solsøsteren og Den forsvundne søster.

‘Hvem var Pa Salt?

1928. En næsten livløs dreng bliver fundet på gaden i Paris og taget ind af en venlig familie, der tilbyder ham et trygt hjem. Langsomt blomstrer han op, men han er tavs og vil ikke afsløre hverken sin sande identitet, eller hvad han er flygtet fra. I takt med at han vokser op, går på konservatoriet og forelsker sig, lykkes det ham næsten at glemme sin fortid. Lige indtil nazismen vinder indpas i Europa, og han endnu en gang må tage flugten for at redde sit eget, og nu også sin elskedes, liv.

2008. De syv søstre er samlet ombord på yachten Titanen i det græske øhav for at mindes deres far, Pa Salt. En gådefuld mand med mange hemmeligheder, hvis sande historie de knap nok kendte. Til alles overraskelse har Pa Salt efterladt sig en dagbog, der kan føre dem på sporet af familiens mystiske fortid. Men for hvert svar, dagbogen afslører, dukker nye spørgsmål op …

Hvad jeg godt kunne lide ved Atlas – Historien om Pa Salt:

  • Pa Salt har på mange måder været en nærmest ikke-karakter, fordi man har vidst så lidt om ham. Det er superskønt endelig at lære ham at kende.
  • Efter en lidt træls oplevelse med karaktererne i den forrige bog, så var det skønt at vende tilbage til dem og føle at man var blandt venner.
  • Hold nu fast hvor er det imponerende med alle de tråde, forfatteren har skullet holde styr på undervejs i alle de andre bøger.

Den længe ventede og alligevel overraskende slutning på serien om De Syv Søstre. Jeg kan huske, da jeg fik at vide, at der kom 8 bøger i serien i stedet for 7. Først var jeg lidt skeptisk, men nu hvor jeg har læst begge bøger, kan jeg kun erklære mig enig i den beslutning. At forsøge at kombinere de to bøger til en, med de mange forskellige plotlinjer, havde været noget værre rod.

Når det så kommer til stykket, så var jeg meget nervøs for denne her bog. Jeg var nemlig ikke særlig imponeret over den forrige bog, Den forsvundne søster, som jeg synes blev meget rodet og i særdeleshed fordi den på flere måder gjorde de karakterer, jeg holdt så meget af, ubehagelige og ikke særlig spændende at følge.

Men jeg må sige, at denne her bog kommer stærkt igen og endte med at overraske mig ekstremt positivt. Jeg var så glad for at vi i denne her bog for alvor får taget os tid til at lære den mystiske Pa Salt at kende. Han er en karakter af stor betydning for de mange hovedpersoner i de foregående bøger, men han er lige så meget en ikke-karakter, som mest er med i historien i kraft af sit fravær.

Bogen her er både med til at kaste lys over hans fortid, men også binde hele serien sammen. På den måde fungerer den virkelig godt som slutningen på så lang en serie og så mange karakterer. Historien er medrivende og nærmest umulig at lægge fra sig og på sin vis lagde jeg som sådan ikke mærke til at bogen er skrevet af en anden. At der er et par plot punkter, som jeg slet ikke synes gav mening, ændrer ikke på at jeg nu ved endt læsning er vild med bogen og historien.

Det er en del af mig, der tænker at jeg vil genlæse hele serien igen, for det er godt nok længe siden jeg har læst den første bog og jeg husker ikke mange af detaljerne. Men mest af alt fordi det er en lang serie om familie, også den man selv vælger, om mod og håb og drømme – og jeg er så glad for at jeg gav den en chance selvom jeg sjældent læser realistiske romaner.

Det kan godt være at det er en lang serie, men jeg vil så klart anbefale serien. Den er værd at gå i gang med.

Og som altid: rigtig god læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.